11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRecord gastronomic: Varză À la Cluj de aproape jumătate de tonă

Record gastronomic: Varză À la Cluj de aproape jumătate de tonă

Cea mai mare varză a la Cluj din istorie va fi gătită de bucătarii restaurantului Primăriei Cluj-Napoca, Memo 10. Varza a la Cluj va cântări minimum 400 de kilograme, spune şeful echipei de bucătari, Gelu Vişan.

Operaţiunea va avea loc în parcarea unui mall din comuna Floreşti, în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. „Memo 10 va participa pentru a treia oară la acest campionat. În programul zilei de duminică, la categoria Show, vom prezenta produsul tradiţional Varză a la Cluj. Produsul finit va fi în jur de 400 de kilograme şi îi aşteptăm cu mare interes pe toţi clujenii. Estimăm undeva la 2.000 – 2.500 de persoane care vor gusta şi chiar vor participa efectiv la prepararea acestui produs care are legătură şi cu denumirea oraşului în care trăim”, a spus Gelu Vişan, managerul restaurantului Memo 10.

Care este reţeta mâncări-gigant

Gelu Vişan a dezvăluit şi câteva dintre secretele reţetei verzei a la Cluj de dimensiuni gigantice. Concret, angajaţii restaurantului Primăriei Cluj-Napoca vor pregăti acest preparat culinar din 400 de kilograme de varză, 10 kilograme de pulpă de porc, 30 de kilograme de fleică de porc, 30 de kilograme de orez, 50 de kilograme de roşii, 30 de kilograme de smântână, plus alte ingrediente, care vor da savoare preparatului culinar. Este vorba de cimbru, paprika, mărar, piper şi sare. Gelu Vişan doreşte să îi uimească cu acest preparat culinar tradiţional şi pe oaspeţii din străinătate care vor participa la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, inclusiv pe cei nouă bucătari din oraşul Suwon din Coreea de Sud. Varza a la Cluj este cea mai cunoscută mâncare tradiţională din inima Transilvaniei. Istoricii spun că primele reţete legate de acest preparat datează din Evul Mediu. Iar specialiştii în gastronomie spun că acest preparat reflectă sinteza dintre cele trei tradiţii culinare majore din Transilvania: cea germană, cea maghiară şi cea românească.

Nu este pentru prima dată când bucătarii care muncesc în restaurantul Primăriei din Cluj-Napoca îi uimesc pe participanţii la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber cu un asemenea record. Ei au mai pregătit şi o mămăligă uriaşă. Gelu Vişan spune că nu este interesat să omologheze în Cartea Recordurilor aceste preparate de dimensiuni uriaşe. „Noi muncim pentru clujeni, nu pentur recorduri. Ne bucurăm, însă, atunci când putem să facem şi spectacol, şi mâncare bună. Încercăm să pregătim mâncare ca la mama acasă sau ca la bunica acasă, în cel mai pur spirit ardelenesc”, a spus Gelu Vişan.

distracţie:

Jocuri gastronomice

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber nu va însemna doar prepararea unor mâncăruri gustoase, ci şi distracţie. Organizatorii evenimentului pregătesc cinci echipe de bucătari, care vor găti fiecare diverse reţete pentru publicul spectator la câte un instrument (grill, ceaun, cuptor, proţap, plită). La fiecare echipă se va găsi câte un pachet de cărţi de joc.

Publicul va fi invitat să intre gratuit în joc astfel: la oricare dintre echipele de bucătari se va afla un set de întrebări (cultură gastronomică), se va răspunde la o serie de cinci întrebări, iar răspunsul corect la trei din cinci va oferi extragerea a cinci cărţi de Poker. Fiecare jucător se va prezenta la scena evenimentului, respectiv la prezentatorul oficial al competiţiei cu cele cinci cărţi. Persoana care va prezenta formaţia cea mai mare din cele cinci cărţi va câştiga premiul cel mare! În cazul în care mai multe persoane se vor prezenta cu acelaşi tip de formaţie se vor efectua departajări tip tragere la sorţi. Mâncarea gătită de cele cinci echipe se va oferi gratuit publicului spectator”, a spus Iulia Drăguţ, unul dintre organizatorii evenimentului.

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber va fi organizat în parcarea mall-lui Polus Center

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă