21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRasmussen acuză Rusia că nu a făcut vreun gest pentru pace în...

Rasmussen acuză Rusia că nu a făcut vreun gest pentru pace în Ucraina

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Rusia că "nu a făcut nici măcar un singur gest pentru ca pacea să fie posibilă în Ucraina", într-o conferinţă de presă susţinută la Newport, unde se desfăşoară lucrările Summitului Alianţei Nord-Atlantice, relatează Mediafax.

"Rusia luptă împotriva Ucrainei, în Ucraina. Trupele şi tancurile ruseşti atacă forţele ucrainene. Şi, deşi vorbeşte despre pace, Rusia nu a făcut nici măcar un singur gest pentru ca pacea să fie posibilă", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina.

Statele Unite pregătesc – în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană (UE) – noi sancţiuni economice vizând Rusia, acuzată de agresiune asupra Ucrainei, a anunţat Casa Albă în prima zi a Summitului NATO de la Newport, în Ţara Galilor, relatează AFP.

"Statele Unite pregătesc noi sancţiuni. Lucrăm în coordonare cu europenii", a declarat Ben Rhodes, un consilier pentru Securitate Naţională al lui Barack Obama, într-o conferinţă telefonică.

"Dacă Rusia continuă să agreaveze situaţia (în Ucraina), suntem pregătiţi să exercităm o presiune şi mai mare", a adăugat el.

Rhodes nu a oferit detalii despre sancţiunile avute în vedere la Washington.

UE urmează să anunţe vineri după-amiaza o nouă serie de sancţiuni vizând Rusia, decise de către liderii europeni în urma unor informaţii despre participarea unor trupe ruseşti la confruntări armate, alături de rebeli proruşi, în estul Ucrainei.

Propunerile avansate de către Comisia Europeană (CE) prevăd aprofundarea sancţiunilor economice din faza trei decise la sfârşitul lui iulie şi care vizează accesul pe pieţe de capitaluri, apărarea, bunurile cu dublă folosinţă civilă şi militară şi tehnologii sensibile.

În total, numele a aproximativ 20 de personalităţi "provenind din cercurile puterii şi din anturajul" preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea să fie înscrise pe lista cu persoane vizate de o blocare a averilor şi o interdicţie de a călători în UE, potrivit unei surse europene.

Uniunea ar putea să-l înscrie pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu pe lista de persoane vizate de sancţiuni, pentru atingere adusă suveranităţii Ucrainei, au anunţat joi surse europene.

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă