11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial„Rabla 2014“ aduce 20.000 de tichete electronice

„Rabla 2014“ aduce 20.000 de tichete electronice

Programul debutează cu o scădere de 3.000 de tichete alocate față de 2013, care sunt distribuite însă în  mod electronic, ceea ce descurajează specula. Se mențin valoarea tichetului și eco-bonusul. Tichetele vor fi disponibile integral după lansarea programului și nu se mai alocă pe județe, ci în funcție de cerere.

Programul „Rabla 2014” începe din 8 aprilie iar persoanele fizice au la dispoziție 17.000 de tichete alocate electronic dealerilor, cei care îşi casează maşina primind la cumpărarea unui autoturism nou o reducere de 6.500 de lei. Firmele au la rândul lor 3.000 de tichete alocate începând din 23 aprilie, programul urmând să se deruleze în cazul lor până la sfârșitul lui septembrie.

Ca și anul trecut, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei va fi disponibil un eco-bonus în valoare de 500 de lei. Acesta se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6, la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100 g/km sau în cazul unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid – fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.

Noutăți

Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul „Rabla“ o vor putea face la orice dealer dintre cei validaţi. Distribuţia tichetelor nu se mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice fiind extrase dintr-o bază de date naţională de dealeri auto. Totodată, tichetele nu mai sunt oferite în etape, ci vor fi toate disponibile odată cu lansarea programului.

Care este procedura

Cei care vor dori să îşi caseze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor prezenta direct la dealerul auto validat de la care doresc să cumpere şi se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector autorizat pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Se poate merge la orice colector autorizat pentru casarea autovehiculului. După îns­crierea la dealer, solicitanții au la dispoziţie 25 de zile pentru a casa şi radia maşinile vechi şi a încheia contractul de vânzare-cumpărare pentru autoturismul nou. Dealerul trebuie să emită factura de livrare a autovehiculului nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.

Speculanții n-au spațiu de manevră

Dacă vrei să-ți casezi vechea maşină dar nu şi să cumperi una nouă, poți ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să mergi de la început la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul. Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină dar nu vor să cumpere un autoturism nou. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să identifice din timp persoana dornică să cumpere o maşină nouă, căreia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.

Bugetul alocat programului „Rabla“ în 2014 este de 140 de milioane lei, pentru cele 20.000 de tichete, cât şi pentru eco-bonusuri. Anul trecut au fost casate aproape 20.000 de mașini vechi și s-au acordat 622 de ecobonusuri. Între 2010 şi 2012 pentru casare se obţinea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziţionarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.   

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă