Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis, miercuri, celor mai importanţi oficiali responsabili de finanţele şi economia Rusiei că ritmul creşterii PIB estimat pentru acest an este inacceptabil, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
„Voi sublinia din nou că ratele de creştere economică înregistrate şi cele estimate de autorităţi nu ne pot mulţumi”, a transmis Putin guvernatorului băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrului de Finanţe, Anton Siluanov, şi consilierului economic al Kremlinului, Andrei Belousov.
Banca centrală prognozează creştere economică de 1,5-1,8% pentru acest an, iar Ministerul Finanţelor are în vedere un avans de circa 2%.
Mulţi analişti afirmă, însă, că economia Rusiei va creşte mult mai lent, din cauza crizei pe care a declanşat-o în Ucraina.
Citeşte şi: Criza din Ucraina. Putin şi-a depăşit recordul de popularitate
Rusia a declanşat o criză internaţională majoră după ce a desfăşurat trupe în regiunea ucraineană Crimea, determinând autorităţile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în timp ce liderii statelor europene şi SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.
Parlamentul din Crimeea a adoptat o declaraţie de independenţă, iar un referendum pe tema alipirii la Rusia a fost programat pentru 16 martie.
SUA şi UE au ameninţat Rusia cu sancţiuni economice şi diplomatice după intervenţia militară în Crimeea.
Acţiunea Rusiei a fost determinată de înlăturarea de la putere în Ucraina, în luna februarie, a preşedintelui Viktor Ianukovici şi înlocuirea acestuia cu un regim pro-UE.
Autorităţile ucrainene au renunţat, în noiembrie, să semneze un acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani, declanşând mişcări de protest de amploare care au condus la o baie de sânge, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.
Ianukovici a părăsit Ucraina şi fost destituit din funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament, de facto, la sfârşitul lui februarie. Ulterior a fost instalat un guvern interimar, iar Moscova a masat trupe militare în Peninsula Crimeea.
Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 1,3%, cel mai slab ritm din 2009 şi uşor sub estimările analiştilor, de 1,4%, ca efect al scăderii investiţiilor pe fondul recesiunii din zona euro. În 2012, PIB-ul Rusiei a în registrat un avans de 3,4%.
Este al patrulea an în care creşterea economiei ruse încetineşte, ca urmare a declinului investiţiilor şi a cererii de petrol şi gaze, materii prime care asigură circa 70% din exporturile ţării.