4.4 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecialPutin: Candidaţii la preşedinţie nu au nevoie de susţinere externă

Putin: Candidaţii la preşedinţie nu au nevoie de susţinere externă

Premierul rus Vladimir Putin a declarat marţi că viitorii candidaţi la preşedinţia Federaţiei Ruse nu au nevoie de susţinere din străinătate, ci din interiorul ţării, potrivit postului de televiziune Vesti, informează Agerpres.

Putin i-a răspuns în acest fel unui ziarist danez care i-a solicitat să comenteze opiniile din presa occidentală potrivit cărora premierul rus nu ar trebuie să se înscrie în cursa electorală din 2012, ci să-i lase acest drept actualului preşedinte, Dmitri Medvedev.

„Viitorii candidaţi la preşedinţia Federaţiei Ruse nu au nevoie de susţinere din străinătate, ei au nevoie de susţinere în interiorul ţării”, a replicat Vladimir Putin.

În felul acesta, Putin a dat de înţeles că Occidentul nu-l poate împiedica să candideze la scrutinul din 2012, dacă va lua o decizie în acest sens. Pe de altă parte, liderul rus menţine în continuare misterul în această privinţă.

Întrebarea cine va candida la postul de preşedinte al Rusiei – Vladimir Putin sau actualul şef al statului, Dmitri Medvedev – frământă tot mai mult elita rusă, dar şi Occidentul. Ambii au declarat recent că nu exclud participarea la viitorul scrutin prezidenţial.

În ultima vreme, au apărut numeroase indicii ale unor divergenţe în tandemul Putin-Medvedev. Este vorba de modul diferit în care Medvedev şi Putin au evaluat operaţiunea NATO în Libia şi de demisia vicepremierului Igor Secin din consiliul de administraţie al ‘Rosneft’, demisie pe care mulţi analişti o consideră un afront deschis al lui Medvedev la adresa taberei lui Putin.

Premierul Putin a comparat rezoluţia 1973 a ONU de aprobare a acţiunilor din Libia cu un „apel medieval la cruciadă” şi a calificat documentul drept „păgubos”. În replică, Medvedev a îndemnat la mai multă atenţie în exprimare şi a subliniat că rezoluţia ONU reflectă şi poziţia Rusiei.

Vicepremierul rus Igor Secin a demisionat, la 12 aprilie, din funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei petroliere controlate de stat Rosneft, la mai puţin de două săptămâni după ce preşedintele Medvedev i-a dat dispoziţie premierului Putin să-şi retragă miniştrii din consiliile de administraţie ale companiilor de stat.

Mandatul lui Medvedev se încheie în mai 2012. El a fost ales preşedinte în martie 2008, înlocuindu-l în acest post pe Vladimir Putin, care a condus Rusia timp de opt ani şi nu mai putea, potrivit Constituţiei ruse, să candideze pentru un al treilea mandat. Însă, după patru ani, petrecuţi la cârma guvernului, el poate aspira la un nou mandat la Kremlin.

Cele mai citite

AUR organizează un „moment de reculegere” la secțiile de votare după anularea alegerilor prezidențiale

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că membrii și simpatizanții formațiunii vor merge duminică, în număr restrâns, la secțiile de votare, unde vor pune...

Record post-Revoluție: Dorinel Umbrărescu mobilizează 3.200 de muncitori pe Autostrada Moldovei

Constructorul român Dorinel Umbrărescu a reușit să mobilizeze un număr record de 3.200 de muncitori și 1.000 de utilaje pe tronsonul Buzău-Focșani al Autostrăzii...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă