16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPuneti America la punct!

Puneti America la punct!

Sa fie oare posibil sa te "dezdragostesti" de propria-ti tara? Timp de doi ani, si eu, ca multi americani, m-am concentrat pe strangerea de documente in vederea expunerii aspectelor criminale ale Administratiei Bush si a atacurilor la care aceasta supune Constitutia si statul de drept – am incercat sa trag un semnal de alarma legat de aceste subiecte, deseori marginalizate pe plan intern. Eram convinsa ca, atunci cand americanii vor afla ce se petrece in numele lor, vor reactiona ingroziti si revoltati.
Acum trei luni, Administratia Bush se mai crampona inca de monstruoasa mantra "noi nu practicam tortura". Acum, organizatia Medici pentru Drepturile Omului a dat publicitatii raportul sau despre traumele unor detinuti aflati in custodia SUA. Chiar si testele cu poligraful confirma ca au fost torturati. Din raportul Crucii Rosii s-au scurs informatii legate de tortura si crime de razboi. Volumul impecabil documentat al lui Jane Mayer, "Partea intunecata" (in original: "The Dark Side"), tocmai a ajuns in librarii si relateaza despre tortura orchestrata de la nivel superior. The Washington Post le-a oferit cititorilor un material video care infatiseaza interogatoriul abuziv la care este supus minorul canadian Omar Khadr – acesta isi arata ranile abdominale care inca sangereaza, plange si incearca sa-si induplece anchetatorii.

Asadar, adevarul a iesit la iveala si este accesibil tuturor. Iar America totusi continua sa motaie, sa-si faca griji despre silueta si sa-si piarda vremea prin mall-uri. As fi crezut ca, dupa atatea adevaruri expuse, mii de americani ar fi pichetat Capitol Hill, ca liderii religiosi ar fi cerut iertare Domnului, ca un val de furie si revolta, similar miscarii antisclavagism din secolul al XIX-lea, va cuprinde tara. Pentru a-l parafraza pe Abraham Lincoln, daca tortura nu e ceva gresit, atunci nimic nu e. Dar nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Nu vedem nici un freamat in bisericile si sinagogile americane, nici un strigat al liderilor religiosi crestini si evrei de a se face dreptate in numele lui Iisus, un prizonier politic torturat, sau in numele lui Iahve, cel care cere oamenilor sa ramana pe calea cea dreapta. Am intrebat o sursa din spatiul interconfesional de ce stau lucrurile asa. Mi-a raspuns: "Bisericilor majoritare nu le pasa pentru ca sunt republicane. Iar sinagogilor nu le pasa pentru ca prizonierii sunt arabi".

Aceasta a fost clipa in care am realizat ca nu mai pot fi indragostita de tara mea in acest moment. Cum ar putea sa ma intereseze soarta unor astfel de oameni? Daca asta este ce simt americanii, daca asta e ce suntem, nu ne meritam Constitutia si Declaratia Drepturilor.
Pana si mult laudatul sistem american de justitie a esuat in a pune capat abuzurilor evidente. Un tribunal federal a hotarat ca sistemul judiciar militar – cu judecati sumare, bazate pe declaratii smulse sub tortura – isi poate vedea de treaba. Iar o alta instanta a hotarat ca presedintele SUA poate declara pe oricine si oriunde "combatant inamic" si il poate retine pe termen nedeterminat. Asadar, americanii pactizeaza cu un regim criminal. Am devenit o natiune plasata in afara legii – o amenintare evidenta si manifesta la adresa dreptului international si a stabilitatii globale – in randul tarilor civilizate care ne-au fost aliate. Ne aflam, pe drept, pe lista canadiana a statelor periculoase care practica tortura.

Europa este inca euforica dupa recentul turneu al lui Barack Obama. Multi americani spera ca o victorie a lui Obama in noiembrie va face ca acest cosmar sa inceteze si lucrurile sa revina la normal. Dar nu e momentul sa ne iluzionam. Chiar daca Obama invinge, el s-ar putea trezi in situatia unui presedinte radical slabit. Administratia Bush a creat un aparat transnational al faradelegii pe care Obama singur, fara o interventie globala, nu-l va putea nici controla, nici intoarce.
Companii private de securitate, de exemplu Blackwater, vor continua sa opereze, fara a putea fi trase la raspundere nici de presedinte, nici de Congres. Dupa cum singure afirma, ele nu se supun nici tratatelor internationale. Producatorii de armament si industria de telecomunicatii, cu o miza de miliarde de dolari in mediatizatul "razboi impotriva terorismului" si in noua piata globala de supraveghere electronica, vor desfasura o armata de lobbyisti generos finantata pentru a-si proteja interesele. Dar chiar daca Obama va fi ales, el va fi controlat de Partidul Democrat. Partidele politice din America nu seamana prea mult cu organizatiile disciplinate cu care opereaza democratiile parlamentare din Europa sau din alte parti ale lumii. Iar democratii din Congres vor fi si mai divizati dupa alegerile din noiembrie, atunci cand, asa cum multi se asteapta, candidatii lor mai conservatori ii vor invinge pe republicanii aflati acum in functie si care au de suferit electoral de pe urma asocierii lor cu Bush.

Este adevarat ca unii democrati au declansat recent audieri ale Congresului, pentru a analiza abuzurile de putere comise de Administratia Bush. Din nefericire, avand in vedere lipsa aproape totala a mediatizarii, presiunea de a largi anchetele oficiale si de a asigura tragerea serioasa la raspundere a responsabililor este slab articulata.
Dar in timp ce presiunile de jos in sus nu au dat roade, banii totusi vorbesc. Este nevoie de sanctiuni bine directionate de guvernele statelor civilizate impotriva SUA, inclusiv retragerea capitalului international. Studiile au aratat ca a conditiona investitiile prin reforme democratice si prin respectarea drepturilor omului functioneaza in relatie cu tarile in curs de dezvoltare. Nu exista nici un motiv pentru care acest instrument nu ar fi eficient si impotriva superputerii lumii.
Mai avem nevoie si de o strategie coordonata la nivel international pentru a pune sub acuzare criminalii de razboi din ierarhia de comanda – tarile ar putea formula individual acuzatii oficiale, asa cum au facut-o Italia si Franta. Desi SUA nu sunt parte semnatara a actului fondator al Tribunalului Penal International, incalcarile articolului 3 al Conventiei de la Geneva reprezinta crime de razboi pentru care oricine – teoretic, pana si presedintele SUA –  poate fi judecat in oricare dintre celelalte 193 de tari semnatare. Intreaga lume i-ar putea vana pe acesti criminali.

Nerespectarea legii de catre America este o problema globala care ameninta restul comunitatii internationale. Daca acest regim reuseste sa scape nepedepsit dupa sfidarea dreptului international, ce va opri viitoarea administratie – sau chiar prezenta administratie, continuand conform planului secret de succesiune in caz de urgenta – de la a face urmatorul pas si a-si lovi adversarii politici de acasa si din strainatate?
Noi, americanii, suntem fie incapabili, fie disfunctionali si nu ne putem ajuta singuri. Exact ca in cazul dependentilor de droguri sau al celor bolnavi mintal care refuza tratamentul, este nevoie de interventia prietenilor. Aduceti-va aminte cum eram in vremurile noastre bune si faceti ceva pentru a ne salva – pe noi si intreaga lume – de noi insine. Poate ca asa m-as putea reindragosti de propria mea tara.

 

Copyright: Project Syndicate/Institute for Human Sciences, 2008.
www.project-syndicate.org

Cele mai citite

Cresc salariile la unii bugetari. Alți bugetari amenință că fac grevă

Unele categorii de bugetari vor beneficia de salarii majorate, conform unei viitoare Ordonanțe de Urgență. Guvernul Ciolacu are, printre documentele de pe ordinea de zi...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...
Ultima oră
Pe aceeași temă