19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialProtest spontan la ArcelorMittal Galaţi

Protest spontan la ArcelorMittal Galaţi

Nemulţumiţi că de 5 ani nu au beneficiat de o majorare semnificativă a salariilor, 300 de siderurgişti au protestat în faţa sediului administraţiei.

Aproximati 300 de siderurgişti au protestat ieri în faţa sediului administraţiei  combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galaţi, nemulţumiţi de oferta salarială făcută de administraţie în cadrul negocierii clauzelor Contractului Colectiv de Muncă pe 2013. 

Protestatarii sunt nemulţumiţi pentru că de 5 ani nu a mai fost aplicată nici o majorare semnificativă a salariilor iar la negocieri reprezentanţii conducerii combinatului au acordat doar 3 bonusuri, motivând că nu poate fi aplicată nici o indexare a salariilor pentru că situaţia economică a combinatului nu o permite, fiind pentru al patrulea an pe care combinatul îl finalizează cu pierderi financiare. 

Spiritele erau destul de încinse şi potrivit martorilor, un geam de la intrarea în sediul administrativ a fost spart de o piatră aruncată din mulţime. O delegaţie a siderurgiştilor a fost invitată să discute cu şeful departamentului de resurse umane. După-amiază a fost programată o nouă rundă de negocieri cu liderii sindicatelor de pe platforma siderurgică şi cu reprezentanţii salariaţilor care nu fac parte din vreun sindicat. Conflictul a fost confirmat de country communicatorul ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu: „ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns în această dimineaţă în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă. Producţia nu a avut de suferit.

Managementul înţelege dificultăţile angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. 

Oferta finală, de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată, reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei. Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în nici un fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că, în acest moment, turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul combinatului”, se spune în comunicatul ArcelorMittal. 

 Siderurgiştii vor majorare, administraţia dă bonusuri

Atât reprezentanţii salariaţilor, cât şi liderii sindicali au solicitat la negocieri o majorare salarială, unii de 5%, alţii de 7%, dar conducerea combinatului spune că nici nu poate fi vorba de o majorare a salariilor, în condiţiile situaţiei economice a combinatului ca urmare a crizei cu care se confruntă pe piaţa oţelului. Oferta administraţiei este de acordare a trei bonusuri,  două necondiţionate, în cuantum de 2% din valoarea salariului individual anual şi care vor fi acordate de la 1 ianuarie şi 1 iulie. Al treilea bonus, în cuantum de 5%, ar putea fi acordat în decembrie, cu condiţia ca ArcelorMittal să înregistreze în acest an un profit de cel puţin 5 milioane de euro.

Cele mai citite

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere (analiză)

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere, biroul fiind acum perceput nu doar ca un centru de cost, ci mai...

Gov-Smart:Prima platformă din lume care oferă administrație publică ca serviciu, digitalizează instituțiile publice din România

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Prin implementarea modulelor interconectate specifice...

Transumanismul și inteligența artificială

Caracterizat sintetic, umanismul este concepția care-și asumă centralitatea omului în univers și îndeamnă la acțiuni de sprijinire a oamenilor, de eliberare și emancipare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă