13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRE RL: Statul român a investit degeaba peste 8 milioane de lei...

DEZVĂLUIRE RL: Statul român a investit degeaba peste 8 milioane de lei în trei centre pentru persoane cu dizabilități, care au fost lăsate în paragină. Aproape 150 de oameni ar fi fost scoși din mizerie dacă proiectul funcționa

Trei centre pentru persoane cu handicap zac în paragină, deși trebuiau inaugurate acum opt ani. Statul român a investit peste 8 milioane de lei într-un proiect care ar fi salvat din mizerie aproape 150 de persoane cu dizabilități din Călărași, dar care nu s-a finalizat niciodată. Autoritățile aruncă responsabilitatea de la una la alta și dau vina pe birocrație.

Început în 2006, proiectul “Demnitate Regăsită” prevedea construirea a trei centre de cazare și tratament pentru persoanele cu dizabilități, în trei comune din județul Călărași (Cuza Vodă, Vlad Țepeș și Dichiseni). În aceste centre noi ar fi trebuit mutați cei 145 de pacienți care stau acum în centrul din Plătărești, în condiții insalubre – spațiu insuficient, mizerie, mâncare proastă și alterată, lipsa personalului de specialitate. Statul, prin Ministerul Muncii și Consiliul Județean Călărași a plătit, până în prezent, peste 8 milioane de lei pentru cele trei centre care ar fi trebuit, potrivit planului, să fie inaugurate în octombrie 2008, beneficiarul fiind Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași.

Astăzi, noiembrie 2016, cele trei clădiri sunt tot în stadiul de construcție, dar se degradează de la an la an. Lăsate o perioadă îndelungată nepăzite, hoții au furat tot ce se putea fura, gresia și faianța, lifturile de marfă, centralele termice și instalațiile de încălzire. Mai mult, lucrări finalizate şi plătite constructorului, cum ar fi tencuiala, izolaţia exterioară, instalaţiile sanitare etc. trebuie reluate, pentru că acoperişul (la centrul din comuna Vlad Ţepeş) s-a înclinat şi stă să se prăbuşească, izolaţia exterioară a clădirilor a căzut, uşile de interior au ajuns la un grad avansat de deteriorare, tencuiala interioară s-a deformat sau a crăpat.

Mobilierul, achiziționat deja de CJ Călărași, zace și el într-un depozit, deteriorându-se, pentru că nu poate fi folosit.

Cine sunt vinovaţii?

Autorităţile ridică din umeri. După 10 ani, multe s-au schimbat: decizionalii de atunci nu mai sunt în funcţii, iar cele mai multe dintre firmele care au obţinut contractele de lucrări sunt acum în insolvenţă.

Valoarea iniţială a proiectului a fost de 6.750.500 de lei, finanţată de către Ministerul Muncii, la care s-a mai adăugat încă 1.400.000 lei, prin contribuţia Consiliului Judeţean Călăraşi destinată dotării centrelor nou înfiinţate. Banii au fost viraţi începând din ianuarie 2007, dar abia la un an şi cinci luni de la data aprobării proiectului a fost încheiat un contract de lucrări, între DGASPC Călăraşi şi SC CIAC SA Oradea, al cărui obiect era executarea, finalizarea şi întreţinerea celor trei centre, termenul prevăzut pentru construcţia acestora fiind de 7 luni de la semnarea contractului, adică undeva în jurul datei de 19.10.2008.

Ulterior, SC CIAC SA Oradea a cesionat o parte din lucrările prevăzute în contractul iniţial către SC ICM Antrepriza Nord SRL Bucureşti, fiind modificat totodată şi graficul de lucrări în care se prevedea ca termen de finalizare luna decembrie 2008. Data inaugurării a fost amânată din nou, pentru decembrie 2010, apoi proiectul s-a blocat de tot.

De ce? Din cauza birocrației, spune Mihai Roibu, fostul director al DGASPC Călărași. “Statul, prin Ministerul Muncii, n-a dat toți banii odată. Pentru continuarea lucrărilor era necesară o Hotărâre de Guvern în fiecare an, care stabilea o sumă de bani ce urma să fie livrată în contul proiectului. Numai că adoptarea Hătărârii întarzia mereu, apărea prin noiembrie, venea iarna, lucrările se opreau din cauza vremii și, uite așa, venea anul următor, când era nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern. Iar cât timp nu erau plătite, firmele de construcții nu lucrau. Dacă vă uitați, de când a demerat proiectul și până azi, s-au perindat 11 miniștri ai Muncii la Guvern. Și acest lucru a întârziat deciziile”, a declarat Mihai Roibu pentru “România Liberă”.

Când a venit noua conducere la DGASPC Călărași, a comandat o expertiză financiară. “S-au constatat diferențe între sumele cheltuite pentru acest proiect și realizările concrete din teren. Motiv pentru care am făcut o plângere la DNA”, a precizat Lavinia Grosu, managerul proiectului “Demnitate Regăsită”, din cadrul DGASPC Călărași.

“Chiar dacă aș vrea, tot n-aș putea reîncepe lucrările. Până nu limpezește DNA lucruruile, construcția celor trei centre e blocată. Nu ne dă voie legea să continuăm”, a completat Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

INSALUBRU Mizeria de la Plătărești

Situația este cu atât mai dramatică, cu cât cei 145 de persoane cu dizabilități de la Plătărești, cei care ar fi beneficiat concret de facilitățile celor noi centre de cazare, stau în prezent în niște condiții inumane. Centrul de la Plătăreşti funcţionează ca instituţie de asistenţă socială pentru persoane adulte cu handicap, fără personalitate juridică, fără să aibă nicio autorizaţie sau acreditare pentru furnizarea serviciilor sociale şi nici avizul de funcţionare eliberat de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).

În plus, oamenii stau înghesuiţi, numărul lor fiind cu mult mai mare decât capacităţile centrului de a oferi servicii în condiţiile respectării normelor, spaţiile de cazare (camerele) fiind supraaglomerate.

Încăperile destinate preparării, păstrării alimentelor şi servirii meselor nu respectă normele igienico-sanitare şi de siguranţă corespunzătoare, iar grupurile sanitare şi băile pentru asistaţi sunt total insuficiente, numărul persoanelor beneficiare de asistenţă depăşind cu mult capacitatea de funcţionare a acestora.

Deşi denumirea centrului este de "recuperare şi reabilitare", la Plătăreşti sunt oferite doar servicii de găzduire, hrană, consiliere psihologică şi terapie ocupaţională, însă personalul implicat în astfel de activităţi (de terapie ocupaţională) nu este calificat corespunzător normelor profesionale.

În cadrul unui control efectuat la Plătărești de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap au fost găsite alimente expirate sau stricate de-a binelea, legume putrezite, veselă ciobită și nespălată, mobilier vechi și foarte uzat, paturi de fier ruginite, pereți cu igrasie, WC-uri defecte și mizerabile.

Proiectul, în cifre

■ Proiectul “Demnitate Regăsită”, demarat în anul 2006, cu finanţare prin programul de interes naţional (PIN) al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), prin Ministerul Muncii, şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Călăraşi, are ca obiectiv restructurarea Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihică Plătăreşti, în mai multe etape, astfel încât serviciile furnizate să corespundă standardelor minime de calitate în domeniu şi nevoilor specifice ale asistaţilor, prin construirea, în trei localităţi din judeţul Călăraşi, a unor centre pentru persoane vârstnice (cu câte 50 de locuri fiecare):

– în comuna Cuza Vodă, Centrul de Îngrijire prin Terapie Ocupaţională;

– în comuna Dichiseni, Centrul Rezidenţial de Recuperare;

– în comuna Vlad Ţepeş, Centrul de Recuperare pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Locuinţă Protejată.

■ Pentru anul 2016, Consiliul Judeţean Călăraşi, forul tutelar al DGASPC Călăraşi, nu a alocat fonduri pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor la cele trei centre din cadrul proiectului.

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă