19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialProiectul „BRAIN“, o mare sfidare a secolului XXI

Proiectul „BRAIN“, o mare sfidare a secolului XXI

În cadrul unei manifes­tări la Casa Albă, preşe­dintele Barack Obama a dezvăluit că doreşte alocarea a 100 de milioane dolari pentru un proiect medical, destinat să revo­lu­ţioneze înţelegerea creierului uman. Iniţiativa va permite cercetătorilor să descopere noi trata­mente pentru maladii diverse ca Alzheimer, Parkinson sau epilepsia.

„Iniţiativa asupra creierului va oferi oamenilor de ştiinţă ins­trumentele de care au nevoie pentru a obţine o imagine a creierului în acţiune şi va permite o înţelegere mai bună a modului cum gândim, învăţăm, memorăm“, a precizat Obama, pentru care „există încă un enorm mister care rămâne de dezlegat“. Preşedintele american va propune în cadrul bugetului ce va fi dezvăluit săptămâna viitoare ca guvernul federal să investească 100 milioane dolari în proiectul ce va fi demarat în 2014, în speranţa cartografierii „activităţii ansamblului celor 100 miliarde de neuroni ce compun creierul uman şi, în paralel, existând speranţa găsirii unor răspunsuri în ce priveşte maladiile Alzheimer sau Parkinson. Ideea a fost prezentă şi în discursul său asupra stării naţiunii: „Dacă dorim să facem produse mai bune, trebuie să investim în cele mai bune idei. Fiecare dolar investit în cartografierea genomului uman a revenit în economia noastră ca 140 dolari. Astăzi, cercetătorii noştri se apleacă asupra cartografierii creierului uman pentru de debloca răspunsurile privind maladia Alzheimer. Nu este vremea să renunţăm la aceste investiţii creatoare de locuri de muncă în ştiinţă şi inovare. Acum este timpul necesar pentru a atinge un nivel de cercetare şi de dezvoltare fără precedent de la cursa pentru spaţiu”. Potrivit Times, proiectul va avansa pentru că Obama a considerat cartografierea creierului uman „marea sfidare a secolului 21” sau „viitorul mare proiect american”. Primele sarcini ale echipei vor fi „dezvoltarea unui plan, a unui calendar, a obiectivelor precise şi estimarea costurilor pentru bugetele viitoare” care vor duce la dezvoltarea de noi tehnologii care vor permite înţelegerea a ceea ce se petrece în creierul nostru. Un proiect pe termen lung care nu va avea rezultate decât în cinci, zece sau chiar 15 ani.

Avantajele cercetării

Obama a precizat că în afara marilor progrese medicale, cartografierea circuitelor creierului uman va permite întărirea economiei ţării. Noile idei sunt motorul economiei noastre şi când investim în cercetare înaintea tuturor, întreprinderile şi muncitorii noştri pot anticipa şi furniza cele mai bune produse şi pot oferi cele mai bune servicii înaintea întregii lumi, a mai subliniat şeful de la Casa Albă. Propunerea sa intervine în timp ce guvernul federal trebuie să facă faţă la numeroase redu­ceri de cheltuieli şi, în timp ce anunţa Proiectul „BRAIN“ – Brain Research through Advancing Inovative Neurotehnologies –, el a cerut din nou ca aceste reduceri să fie revizuite pentru a nu sufo­ca „inovaţia pentru o generaţie de tineri oameni de ştiinţă“.

Proiectul este un efort ştiinţific şi înţelegerea activităţii cerebrale va reprezenta pentru creier ceea ce a reprezentat Proiec­tul genomului uman pentru genetică. Lansat în 1989, Proiec­tul genomului uman a permis stabilirea secvenţei complete a ADN-ului uman în februarie 2001 şi rezultatele au permis înţelegerea maladiilor şi a tratamentelor lor, evoluţiei umane şi altor probleme. Proiectul „BRAIN“ dezvăluit de preşedintele american va fi pilotat de agenţii guvernamentale, de fundaţii private şi de echipe din domeniul neuro şi al nanocercetării.

Suspiciuni

Într-un articol publicat de Esquire’s de mai mulţi oameni de ştiinţă implicaţi în Proiectul „BRAIN“, Luke Dittrich remarcă una din tehnologiile propuse de echipă, care dacă se va dezvolta va permite accederea de la distanţă pentru a controla creierul uman. El arată că proiectul este benefic pentru ştiinţa umană, dar poate ajunge în mâini greşite – acelaşi proiect este vulnerabil de a fi un punct de plecare pentru diverse instituţii pentru a pune la punct controlul mental. Poate tocmai din acest motiv preşedintele Obama a comandat un studiu etic.

Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă