16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProiect de trei milioane de euro, pentru extinderea Deltei la Mahmudia

Proiect de trei milioane de euro, pentru extinderea Deltei la Mahmudia

Un proiect de peste trei milioane de euro a făcut posibilă extinderea Deltei Dunării în zona localității Mahmudia, zona Carasuhat. În ultimii ani ai  regimului comunist, zona a fost transformată în teren agricol. Pentru refacerea zonei au fost necesari 80 de milioane de metri cubi de apă, pe o suprafață de aproape o mie de hectare, potrivit Digi24.

Imediat după crearea canalelor şi indiguirea zonei, au apărut primele stoluri de gâște sălbatice, lebede şi stârci. Anul trecut, terenul era plin cu mărăcini. Păsările, peștii și animalele au dispărut din zonă, între 1994 și 2004, din cauza lipsei de apă, care a dus la izbucnirea unui focar de antrax. Noul proiect va permite refacerea ecosistemului.

„Va fi o mare acumulare de apă, peste 80 de milioane de metri cubi de apă, va fi o decantare naturală a apei care va preveni colmatarea celorlalte canale din Deltă, care, acum sunt colmatate în proporție de 50%. Asta cred că va rezolva viitorul celorlalte zone din stânga canalalui Litcov”, a declarat managerul de proiect, Gheorghe Demidov.

Proiectul este unul pilot. Mai multe primării din Tulcea au solicitat deja renaturarea unor zone similare.

 „Vorbim de o valoare de circa 3 milioane de euro, finanţaţi de UE şi prin care se obţine o zonă renaturată de circa 900 de hectare, zonă în care se va reface un habitat, un mozaic de habitate acvatice şi terestre. Vom avea şi zone neinundabile plantate cu sălcii şi zone inundate, propice pentru cuibăritul păsărilor şi hrănirea dar şi pentru instalarea unor populaţii de peşti care o să constituie o atracţie foarte plăcută a vizitatorilor localităţii Mahmudia şi nu numai”, a declarat guvernatorul Administrației Rezervația Biosferei Deltei Dunării, Grigore Baboianu.

Mii de hectare din Deltă au fost transformate în teren agricol, la începutul anilor ’80, în urma unei decizii luate de Nicolae Ceauşescu. Solul nu a fost , însă, bun pentru culturi, astfel că terenurile au fost lăsate în paragină.  

 

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă