21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect de peste 250.000 de franci elveţieni, derulat de fundaţia Prinţului Charles,...

Proiect de peste 250.000 de franci elveţieni, derulat de fundaţia Prinţului Charles, la Mălâncrav

Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, va derula, în următorii doi ani, un proiect în localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, având ca scop conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe, în valoare de peste 250.000 de franci elveţieni, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Fundaţiei MET, organizaţia va derula, pentru următorii doi ani, în satul Mălâncrav, din judeţul Sibiu, proiectul “Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe”.

Proiectul este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Valoarea finanţării elveţiene este de 220.318,48 franci elveţieni, cofinanţarea din partea Fundaţiei MET fiind de 30.000 de franci.

“Livada Mălâncrav, atestată încă din 1305, cuprinde o bogată varietate de soiuri de meri, peri, pruni şi nuci, o floră şi o faună diversă. În special merii sunt din soiuri autohtone vechi, cu mare valoare istorică şi economică. Asemeni multor livezi din regiune, şi livada Mălâncrav este ameninţată de îmbătrânirea copacilor, regenerarea insuficientă, dispariţia interesului faţă de metodele tradiţionale de pomicultură şi lipsa resurselor”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, proiectul îşi propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi şi a practicilor agricole tradiţionale ca activităţi durabile generatoare de venit pentru comunităţile rurale.

Proiectul susţine conştientizarea comunităţilor din satul Mălâncrav şi comuna Laslea, oferind sătenilor oportunitatea de a dobândi cunoştintele necesare practicării pomiculturii tradiţionale.

“Schimburile de experienţă între experţii şi fermierii elveţieni şi români şi implicarea activă a sătenilor vor rezulta în crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi şi a unei livezi demonstrative. Livada va servi, iniţial, ca locaţie pentru instruirea localnicilor în tehnici de altorire şi pomicultură, dezvoltându-le capacitatea de a practica agricultura tradiţională. În viitor, livada va servi ca sursă de puieţi, sprijinind conservarea soiurilor autohtone şi implicit biodiversitatea naţională şi europeană”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii MET mai anunţă că o replică a livezii demonstrative va fi creată în vecinătatea unei şcoli locale, elevii participând la plantarea pomilor şi fiind responsabili de îngrijirea lor ulterioară. Elevii vor beneficia de workshop-uri în care vor învăţa cum să îngrijească livada, cum să valorifice fructele prin reţete tradiţionale şi cum să recicleze eficient.

Proiectul se derulează împreună cu Fundaţia elveţiană Save.

Prinţul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în judeţele Mureş, Covasna, Harghita şi Braşov.

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă