20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialProfitul din Vama Albita, dat la gunoi de CJ Vaslui

Profitul din Vama Albita, dat la gunoi de CJ Vaslui

Din cele peste 10 miliarde de lei incasate anual din taxele percepute pentru serviciile de salubrizare in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albita, judetul Valsui nu beneficiaza de nici un leu.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, ignorand OUG 86 din 20 iulie 2002, unde se stipuleaza obligativitatea Consiliilor judetene de a colecta acesti bani, a lasat ca o societate din Husi, Goscomloc SA, sa fie singura care sa gstioneze aceste fonduri. Vama Albita se afla, teritorial, pe teritoriul comunei Dranceni. Consiliul Local (CL) Husi este actionar unic al SC Goscomloc SA Husi. In baza unui protocol din 8.07.1994, Consiliului Local Husi i se cedeaza de catre Consiliul Local (CL) Dranceni, prin Ordinul 14/1993 al CJ Vaslui si Dispozitia nr. 3.987/1994 a DGFP, dreptul de incasare a taxelor pentru gospodarirea Vamii Albita, precum si intreg pasivul si activul acestui serviciu. CL Husi, ulterior, insarcineaza SC Goscomloc, al carui actionar unic este, cu efectuarea curateniei in Vama, dar si cu colectarea taxelor rezultate. In 1996, Prefectura Vaslui da un ordin prin care precizeaza ca “intreg profitul obtinut de Goscomloc sa fie investit tot in Vama Albita”. Din taxele pe salubritate, SC Goscomloc a comunicat faptul ca, in medie, incaseaza 93.203 RON, lunar, iar in primele 6 luni ale acestui an s-au strans 559.223 RON. Sumele percepute variaza intre 6 RON pentru un autoturism si 25 RON pentru un autocar. La Albita, Goscomloc are 82 de angajati. Intregul profit, sustine directorul societatii, Neculai Bugeag, se investeste in acelasi serviciu. “Noi, ca societate, nu suntem favorizati decat ca efectiv putem oferi aceste locuri de munca la atatia oameni. Respectam decizia Prefecturii Vaslui si a Consiliului Local prin care s-a decis ca noi sa facem curat in vama”, a spus Neculai Bugeag.

CJ Vaslui paseaza responsabilitatea

Referitor la aceasta stare de lucruri, actualul presedinte al CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, a formulat urmatoarea replica: “Consideram ca orice acuzatie la adresa Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, in ceea ce priveste necolectarea taxelor din Vama Albita, este fara temei daca nu se face referire la infiintarea Ghiseului Unic in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei. Acolo este precizat urmatorul continut: “Colectarea taxelor, tarifelor si sumelor se va face de catre Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala a Vamilor”. Or, pana la aceasta data, Ghiseul Unic nu s-a infiintat in nici un punct de trecere a frontierei de stat a Romaniei…
La data prezenta, incasarea si administrarea taxei de salubrizare la Vama Albita se fac in conformitate cu decizia Prefecturii Judetului Vaslui nr. 523/29.11.1991 si Hotararea Prefecturii nr. 5/21.10.1996″. In ciuda celor argumentate de conducerea CJ Vaslui in acest comunicat de presa, responsabilii PTF Albita sunt de o cu totul alta parere: “Intr-adevar, aceste Ghisee Unice nu s-au infiintat in nici un Punct de Trecere a Frontierei de stat a Romaniei, insa colectarea taxelor de salubritate, asa cum este prevazuta de Legea 86 din 20 iulie 1986, nu are nici un fel de legatura cu existenta sau inexistenta acestor ghisee. Marea majoritate a Consiliilor Judetene, inclusiv a celor de la Iasi, au stiut sa se gospodareasca in asa fel incat prevederile actului normativ 86 din 2002 sa fie respectate”, a explicat Elena Cotea, purtator de cuvant al Directiei Regionale Vamale Iasi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă