-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialProfesori arestați la Tulcea în dosarul fraudei la BAC

Profesori arestați la Tulcea în dosarul fraudei la BAC

Patru profesori din Tulcea au fost arestați într-un dosar privind fraude la Bac. Este vorba despre doi profesori de matematică, unul de geografie și unul de limba franceză. 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, prin ordonanţă, la data de 28.10.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore a inculpaţilor: TÂRLOGEANU OVIDIU MARIUS – profesor de matematică, ŢIGĂU DOREL TEODOR – profesor de matematică, COSTACHE MARIANA GABI – profesor de geografie, BACALU CORNELIA – profesor de franceză, SCIOTNIC MARCEL – profesor de matematică, BRUDIU CORNEL – profesor de fizică şi CALOTĂ VIOLETA – profesor de biologie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie – iulie şi august – septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea.

La data de 28.10.2014, dosarul cauzei a fost trimis la Tribunalul Tulcea cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de cei 7 inculpaţi reţinuţi.

Prin încheierea din data de 29.10.2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Tulcea a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă a celor 7 inculpaţi şi a dispus măsura controlului judiciar faţă de aceştia.

Prin încheierea din data de 4.11.2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Constanţa a admis, în parte, contestaţia formulată de către procurori şi a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor TÂRLOGEANU OVIDIU MARIUS, ŢIGĂU DOREL TEODOR, COSTACHE MARIANA GABI, BACALU CORNELIA.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 cei 7 inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice ce au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen, cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi.

În acest sens prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

În cauză cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu suportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă