10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialProcurori: Şeful SIF Ialomiţa îl acoperea pe denunţătorul său

Procurori: Şeful SIF Ialomiţa îl acoperea pe denunţătorul său

Şeful SIF Ialomiţa, Cornel Tache, arestat pentru luare de mită, este acuzat de DNA că l-a protejat, pentru diverse sume de bani, pe denunţătorul său, care a vândut prin firma lui carne de pasăre infestată cu salmonella, relatează Mediafax.

Citeşte şi Şeful SIF Ialomiţa a fost arestat preventiv pentru luare de mită

“În fapt, învinuitul Tache Cornel, în calitate de comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, a primit în perioada iulie – septembrie 2013, cu titlu de mită, de la (…) în repetate rânduri mai multe sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, înlesnindu-i acestuia desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale în sensul omisiunii înregistrării în evidenţa contabilă, precum şi înregistrarea de operaţiuni fictive”, susţin anchetatorii, care mai notează despre denunţător, în documentul citat, că “totodată, în aceeaşi perioadă, (…) a pus în vânzare produse alimentare cunoscând că acestea sunt interzise consumului fiind infestate cu bacteria salmonella, prin intermediul SC (…) SRL, societate pe care o administrează în fapt”.

Procurorii l-au audiat pe denunţător, care le-a relatat detaliile cazului de infestare cu salmonella.

“În ceea ce priveşte controlul de la DSVSA IALOMIŢA la (….), arată faptul că în cursul anului 2013, luna august, a venit o echipă din partea acestei instituţii compusă din Dragoş Păun şi (…), care au luat probe de salmonella. A aflat despre faptul că în gunoiul-eşantion ridicat au fost identificate urme de salmonella. Nu-şi aduc aminte dacă a fost înştiinţat de doamna (…) sau de domnul Păun. Ulterior, la fermă s-au prezentat doamna (…) şi domnul (…), care au ridicat noi probe, care de asemenea au testat pozitiv, fiind întocmite documentele necesare, fiindu-i interzis denunţătorului să opereze acţiuni în legătură cu găinile de la acel moment. În cursul săptămânii trecute, la fermă s-a prezentat comisia întocmită de DSVSA Ialomiţa, compusă din Dragoş Păun, (…), (…), cineva de la Prefectură şi încă o persoană, precum şi cineva de la Primărie şi poliţistul din comună, care a asistat la gazarea găinilor şi întocmirea actelor către PROTAN, după care s-a stabilit preţul pentru fiecare găină. Suma totală acordată ca despăgubire a fost 65.400 de lei. Arată faptul că dacă ar fi fost sancţionat cu amendă de către comisia DSVSA Ialomiţa compusă din Dragoş Păun şi (…), nu mai putea beneficia de despăgubirea în valoare de 65.400 RON. Având în vedere acest aspect, ulterior primului control al acestei echipe, s-a întâlnit cu Dragoş Păun în oraş, în municipiul Slobozia, ocazie cu care i-a dat 200 de lei pentru a nu-i aplica amendă. S-a întâlnit cu acesta încă o dată, în zilele următoare, ocazie cu care i-a dat 800 de lei în acelaşi scop, urmând ca acesta să-i dea ceva şi colegului de echipă”, a arătat administratorul firmei, în denunţul său, parafrazat de către anchetatori.

Şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din IPJ Ialomiţa, Cornel Tache, a fost arestat preventiv marţi, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cornel Tache fusese reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru luare de mită, complicitate la evaziune fiscală şi trafic de influenţă.

Procurorii DNA l-au reţinut, în acelaşi dosar, şi pe Dragoş Laurenţiu Păun, consilier superior la Serviciul Sănătate şi Bunăstare Animală din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie, Cornel Tache a primit mită de la o persoană, denunţătoare în cauză, mai multe sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, “înlesnindu-i acestuia desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale”.

“De asemenea, în cursul anului 2013, inculpatul Tache Cornel a primit de la acelaşi denunţător suma de 32.000 de lei pentru a-şi folosi influenţa asupra lucrătorilor de poliţie de la IPJ Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, astfel încât să îi determine să soluţioneze un dosar în care denunţătorul era cercetat penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în favoarea acestuia din urmă”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dragoş Laurenţiu Păun este acuzat că, în cursul lunilor august – septembrie, ar fi primit 1.000 de lei de la aceeaşi persoană, pentru a nu dispune sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la măsurile sanitar-veterinare.

În 16 septembrie, Cornel Tache a fost prins în flagrant în timp ce primea 20.000 de lei de la persoana care l-a denunţat.

Cele mai citite

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă