16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProcuror:Corupţia agresivă şi continuă de la Tribunalul Bucureşti s-a extins asupra Curţii...

Procuror:Corupţia agresivă şi continuă de la Tribunalul Bucureşti s-a extins asupra Curţii de Apel. Vezi câţi judecători sunt suspectaţi

UPDATE: Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, acuzaţe de DNA  că au pretins mită sute de mii de euro pentru eliberări din puşcării, rămân în arest. În plus, instanţa Înaltei Curţi a dispus şi arestarea recidivistului Marian Catrin, cumpărător de influenţă, pe care instanţa Curţii de Apel l-a pus în libertate.

——

Cel puţin 12 judecători ar fi implicaţi în eliberări contra unei sume totale de circa 900.000 de euro în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru corupţie. Cei implicaţi vor fi audiaţi în zilele următoare.

Procurorul anticorupţie,  care a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie menţinerea arestării membrilor reţelei de comerţ cu eliberări din puşcării, a afirmat că “atitudinea  celor două judecătoare era de corupţie agresivă, activă şi continuă, care s-a extins şi la instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti”, iar magistraţii implicaţi în reţea “au reuşit să pună în libertate inculpaţi periculoşi”.

 

La şedinţa de judecată,  de miercuri, a recursului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru eliberarea din arestul preventiv a judecătoarelor şpăgare Antonela Costache şi Viorica Dinu şi a complicilor  acestora, au fost dezvăluite: preţurile imense, pretinse pentru a se da soluţii favorabile în dosare penale; modul de acţiune al învinuiţilor, dar şi pericolul pentru statul de drept al corupţiei de la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti. 

Sumele pretinse de  judecătoarele şpăgare numai  pentru patru dosare penale erau, in total, de aproape  900.000 de euro, mai mare decât suma de 260.000 euro, pretinsă tot pentru patru dosare de  ex-senatorul PSD Cătălin Voicu şi judecătorul suprem Florin Costiniu

În timpul şedinţei de judecată s-au aflat noi  amănunte din dosar: Antonela Costache  a acceptat promisiunea sumei de 300.000 de euro pentru eliberări din arest numai în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, din care ar fi primit efectiv 32.000 de euro, iar Viorica Dinu ar fi primit 109.000 de euro şi a acceptat   345.000 de euro pentru decizii favorabile în dosare penale.

Numai pentru eliberarea lui Dinel Staicu-Nuţu ( om de afaceri) ele au  primit o tranşă de 150.000 de euro.

Suma de 150.000 de euro trebuia însă împărţită şi cu alţi judecători, ce vor fi audiaţi la DNA , spun specialiştii. Sumele imense pretinse ca şpăgi au determinat Agenţia Naţională de Integritate să se autosesizeze şi să declanşeze verificarea averilor celor două judecătoare.

In topul dosarelor penale cu judecători şpăgari, Antonela Costache şi Viorica Dinu conduc detaşat la categoria cuantumul şpăgii pretinse (aproape 900.000 de euro), ele întrecându-i pe judecătorul Florin Costiniu, fost şef de Secţie la Înalta Curte şi ex-senatorul PSD Cătălin Voiucu, mita încasată de aceştia fiind de doar 260.000 de euro. Ultimii doi au fost condamnaţi de prima instanţă de judecată, Florin Costiniu la trei ani cu suspendare, iar Cătălin Voicu la cinci ani cu executare.

Corupţia contagioasă: cel puţin 12 judecători vor fi audiaţi, fiind suspectaţi de apartenenţă la reţea

Cum cele două judecătoare sunt acuzate de trafic de influenţă în patru dosare penale, trafic făcut  parte la colegii de la Tribunalul Bucureşti, parte la colegii de la Cutea de Apel Bucureşti, procurorii DNA ar urma să  audieze alţi circa 12 judecători (cel puţin).

Între documentele procurorilor s-a strecurat şi informaţia potrivit căreia actuala preşedintă a Secţiei a II a Penală de la Tribunalul, Octavia Şipoteanu,  care l-a eliberat luni din puşcărie pe Adrian Năstase, apare ca învinuită în dosarul judecătoarelor şpăgare.

 Procurorul de şedinţă: “Au reuşit să pună în libertate inculpaţi periculoşi”

Potrivit procurorului de şedinţă, judecătoarele Costache Antonela  şi colega sa Viorica Dinu, precum şi grefierul Sorin Vasilescu au reuşit să manipuleze sistemul informatic ECRIS de distribuire aleatorie a dosarelor.

Procurorul a conchis:  ” la Tribunalul Bucureşti nu a mai existat distribuţie aleatorie a dosarelor  mai ales că Antonela Costache era şi şefă de Secţie”.

Reamintim că Consiliul Superior al Magistraturii a cerut  Inspecţiei Judiciare un control la Tribunalul Bucureşti care să vizeze modul în care se distribuie dosarele la această instanţă (sistemul ECRIS).

Precizăm că, potrivit legii, dosarele sunt repartizate de calculator, la întâmplare, pentru a se elimina corupţia. Acest scandal de corupţie a dezvăluit că softul de distribuire aleatorie ale dosarelor poate fi fentat, iar un simplu grefier, învinuit în dosar, era capabil să mistifice distribuirile aleatorii, repartizând judecătoarelor corupte Costache şi Dinu dosarele  în care s-a platit spagă.

Precizăm că  Antonela Costache a fost şefa Secţiei a II-a Penală din Tribunalul Bucureşti până în decembrie 2012.

 “Corupţia s-a extins şi la Curtea de Apel Bucureşti”

Despre Costache şi Dinu procurorul de şedinţă a mai susţinut: „Au reuşit să pună în libertate inculpaţi periculoşi ( lideri interlopi, traficanţi de droguri-nn), în cadrul jocurilor de la Tribunal. Cele două nu au ce căuta în corpul magistraţilor”.

Tot procurorul a spus că „ Atitudinea celor două judecătoare este una de corupţie agresivă, activă şi continuă”. Iniţiativa era a Vioricăi Dinu. Activitatea celor două judecătoare s-a extins şi asupra instanţei superiore, Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorul a cerut menţinerea în arest a celor două judecătoare, precum şi a complicilor Angela Cărlan, Marian Tudor, Marius Leon Neagu  şi avocata (lui Dinel Staicu Nuţu) Alina Răducan ( care a plătit 150.000 euro pentru eliberearea clientului ei, eliberare reuşită în a doua rundă). De asemenea, a cerut arestarea cumpărătorului de influenţă  Marian Catrin, recidivist, pe care instanţa Curţii de Apel a decis să-l elibereze.

Arestaţii au dat vina unii pe alţii

În apărarea sa, Antonela Costache a  susţinut  că nu-i cunoaşte pe ceilalţi inculpaţi, în afară de colega ei Viorica Dinu, pe care părea că aruncă întreaga vină, sustinând că interceptările ambientale sunt doar de la domiciliul acesteia.

Apărarea judecătoarei  Viorica Dinu a cerut cercetarea în libertate pentru că nu există decât denunţuri “mincinoase”, formulate de grefierul Sorin Vasilescu (care intra în calculator şi modifica distribuirea “aleatorie”)  şi avocaţii  Daniel Costel Petre şi Daniela Petre (soţi, care dădeau banii judecătoarelor, bani primiţi de la clienţi). Reamintim că grefierul şi cei doi soţi avocaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au relatat cu lux de amănunte şirul evenimetelor, care coincideau cu conţinutul interceptărilor audio-video, motiv pentru care procurorii nu au cerut arestarea lor preventivă .

Ceilalţi arestaţi  au cerut şi ei eliberarea. Spre exemplu, Angela Cârlan, intermediar ( căuta clienţi pentru judecătoarele acuzate de corupţie) a cerut eliberarea  pe motiv că nu încape în patul din arest deoarece are 140 de kilograme, ceilalţi că sunt nevinovaţi, iar avocata lui Dinel Staicu a dat vina pe grefierul Sorin Vasilescu.

Reamintim că arhivarul-grefier Vasilescu a recunoscut că a primit 150.000 de euro pentru a repartiza dosarullui Dinel Staicu-Nuţu completului din care făceau parte Costache şi Dinu. De asemenea, că el a intermediat mita, că din 150.000 de euro şi-a oprit pentru sine 50.000 euro, iar restul l-a dat judecătoarelor Costache şi Dinu.

Realitatea celor declarate de grefier au fost întărite de filaje şi de interceptările ambientale din care rezulta că Viorica Dinu era supărată că un grefier primeşte o sumă atât de mare. Interceptarile ambientale ( audio-video) au fost făcute inclusiv în liftul Tribunalului Bucureşti.

Completul de judecată a Înaltei Curţi, format din judecătoarele Luminiţa-Livia Zglimbea,  Angela Dragne şi Leontina Şerban, a rămas în pronunţare. La bursa pariurilor din Înalta Curte, cea mai mare cotă o are menţinerea în arest a lotului judecătoarelor corupte.

 

 

 

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă