11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProblema numărul unu a litoralului românesc

Problema numărul unu a litoralului românesc

Numărul turiştilor care sosesc pe litoral nu se poate calcula cu exactitate. O spun, de ani buni, toţi specialiştii în turism. Cifrele care vin de la Poliţie sau de la Institutul Naţional de Statistică nu sunt concludente. Anul acesta ele sunt însă cu atât mai imortante cu cât declaraţiile factorilor implicaţi în domeniu vorbesc fie de o creştere a numărului de turişti care şi-au petrecut vacanţa pe litoral, fie de o scădere. ”Avem o creştere uşoară a numărului de turişti pe Mamaia, până spre 5 la sută, per total, prin comparaţie cu anul trecut, o scădere însă mai accentuată pe sudul litoralului. Cred că este mai important nu atât faptul că poate nu stăm foarte bine în privinţa numărului de turişti, cât faptul că am reuşit să atragem o imagine favorabilă litoralului românesc în acest an”, a afirmat Corina Martin, la Bursa de Turism care s-a încheiat, ieri, pe litoral. Replica la această declaraţie este dată, pe blog, de fostul ministru Elena Udrea. ” Aş vrea să mai demontez un mit construit în ultimii ani: capacitatea lui Radu Mazăre de a atrage turişti pe litoral prin prestaţia sa rocambolescă. Ei bine, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, luna iulie de anul acesta este cu mult mai proastă decât luna iulie de anul trecut. Astfel, sosirile în structurile de cazare turistică au scăzut cu 1,6%, iar înnoptările cu 4,2%. Deci, carele alegorice şi fetele puse să danseze în ţinute sumare de Radu Mazăre nu reuşesc să ţină loc de investiţii în infrastructură sau de promovare adecvată în străinătate”, spune fostul ministru.

Adevărata problemă

Aceasta nu este însă principala problemă a litoralului românesc. Administratorii afacerilor din zonă s-au confruntat cu un fenomen în creştere, în ultimii ani: oamenii nu mai cumpără aproape nimic. Bugetele de vacanţă s-au subţiat teribil. Se cumpără numai cazarea şi micul dejun, iar mâncarea este adusă de acasă sau, în cel mai bun caz, cumpărată din supermarketuri. Cei mai mulţi turişti aduce de acasă inclusiv apa plată şi apa minerală. Românii au avut un buget de vacanţă mai redus faţă de anul trecut. Deci, au cheltuit mai puţin, au consumat mai puţin pe litoralul românesc, asta sigur că este legat de nivelul de trai şi de puterea de cumpărare a românului. Important este că, deşi au ales să stea mai puţine nopţi la mare sau să consume mai puţin pe anumite servicii, au ales în continuare totuşi să meargă în vacanţă şi au mers în vacanţă pe litoralul românesc”, a pus punctul pe i Corina Martin.

Preţuri neschimbate în 2014

O consecinţă a scăderii puterii de cumpărare este că preţurile în viitorul sezon estival nu vor creşte. Suntem prudenţi în continuare, nu avem motive să ne gândim acum la creşteri de tarife sau la creşteri de profit, nici vorbă”, a declarat aceasta. „Tarifele se vor menţine. Important este să ne organizăm mai bine, preţurile să le avem negociate şi cataloagele să fie pe piaţă mai devreme decât anul trecut”, a precizat şi preşedintele ANAT, Lucia Morariu.

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă