20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPrimele camerele video care filmeaza in 3D Full HD

Primele camerele video care filmeaza in 3D Full HD

» Consumer Electronics Show 2010, cel mai important targ de electronice de consum de la inceputul anului, a adus o serie de premiere in materie de camere video: prima camera video integrata, capabila sa filmeze in mod 3D Full HD, un model de camcorder HD, cu doua sloturi pentru carduri de memorie diferite, precum si aparitia camerelor video cu zoom optic de 52x.

Vestea ca se pregateste lansarea, in acest an, a primelor retele de televiziune 3D si, mai ales, prezentarea de catre YouTube, in premiera mondiala, a primelor secvente video 3D i-au facut pe cei mai multi sa-si puna problema existentei si a modului in care poate fi obtinut si livrat suficient continut 3D pentru sustinerea unui program de divertisment nonstop. Raspunsul a venit din partea Panasonic, care a expus la Consumer Electronic Show (CES) prima camera video integrata 3D Full HD din lume.

Capturi 3D la un pret de 21.000 de dolari
Actualele sisteme 3D sunt configuratii la scara mare in care doua camere sunt potrivite intr-un ansamblu in paralel sau se intersecteaza vertical la nivelul unei jumatati de oglinda. Mai mult, in actualele sisteme sunt necesare module separate de inregistrare. In noua camera video integrata 3D Full HD de la Panasonic, lentilele, capul camerei si modulul de inregistrare dual cu card de memorie sunt integrate toate intr-un singur corp, care cantareste 3 kg, si este foarte usor de utilizat. Camera are, de asemenea, un set de controale de ajustare stereoscopice, pentru a o face mai usor de folosit.
Sistemul cu doua lentile din sectiunea optica a camerei face ca punctul de convergenta sa poata fi ajustat, iar functiile automate pentru corectiile orizontale si verticale sunt, de asemenea, incluse (spre deosebire de o camera conventionala 3D care necesita un PC sau un procesor video extern pentru aceste ajustari). Pe scurt, aceasta camera se va putea insa recalibra in mod automat, fara sa se foloseasca nici un alt echipament extern, realizandu-se imediat o captura 3D.
In plus, sistemul de inregistrare este pe baza de memorii solid-state, semnalele video pentru ochiul stang si pentru cel drept ce vin din camera 3D cu doua lentile putand fi inregistrate sub forma de fisiere pe un card de memorie de tip SDHC/SD (mediu de stocare foarte raspandit).
Evident este vorba, pentru inceput, despre o camera dedicata profesionistilor si, in consecinta, si pretul este unul pe masura, de 21.000 de dolari (insa doar daca ne referim la segmentul utilizatorilor obisnuiti, nu si la sistemele de filmare 3D existente in prezent in studiourile cinematografice).

Doua sloturi de memorie diferite in aceeasi aparat
O alta premiera din domeniul camerelor video profesionale a venit de la Sony, care a lansat un model Handycam HD cu doua sloturi pentru carduri de memorie diferite, pentru filmare continua. In momentul in care capacitatea unuia dintre cardurile de memorie este depasita, camera video continua sa inregistreze automat pe al doilea card de memorie din cel de-al doilea slot. Filmarea pe un card de memorie nu doar reduce nevoia de spatiu, in comparatie cu spatiul necesar pentru caseta, dar le si permite entuziastilor video sa importe materialul HD direct pe un mediu de editare nonlinear, fara a mai consuma timp pe transferul de pe caseta.
Doua sloturi pentru carduri de memorie Memory Stick PRO Duo si SD/SDHC (disponibile separat) satisfac preferintele de inregistrare video ale fiecarui utilizator.
In plus, modelul Handycam HDR-AX2000E este echipat cu trei senzori de imagine CMOS Exmor ClearVid de tip 1/3" – 6 mm (aproximativ 1.120.000 pixeli pe senzor), pentru obtinerea unei imagini HD de foarte buna calitate.

Lentile cu ultrazoom
La randul sau, Samsung ne face o surpriza placuta o data cu lansarea camerelor video cu zoom optic de 52x (tehnologie Intelli-Zoom de 65x), compatibile cu YouTube. Practic, cunoscuta serie F de camere video compacte s-a extins cu trei noi modele ce dispun de lentile Intelli-Zoom, o tehnologie ce ofera un ultrazoom mult mai fiabil decat un zoom digital standard si cu ajutorul caruia utilizatorii pot focaliza imagini foarte indepartate, fara a sacrifica din calitatea foarte buna a imaginii.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă