21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăria Constanța demolează zeci de locuri de joacă din oraș

Primăria Constanța demolează zeci de locuri de joacă din oraș

Înarmați cu pickhammere, lopeți și alte ustensile, mai mulți angajați ai Primăriei Constanța ajung într-un loc de joacă din Constanța. Fără să stea prea mult pe gânduri, se apucă de treabă: scot leagănele și toboganele din betonul în care au fost prinse acum mai bine de 16 ani și le aruncă în basculantă. Eficiența este demnă de o cauză mai bună. În numai câteva ore, în locul a ceea ce a fost un loc de joacă rămâne un spațiu viran. Se apropie oricum iarna și copiii nu mai ies la joacă afară.

Astfel de imagini sunt întâlnite, de câteva zile, în orașul Constanța, unde primăria a început o acțiune în forță de dezafectare a tuturor locurilor de joacă în care Protecția Consumatorilor a găsit probleme. Comisarii acestei instituții au demarat o acțiune de verificare după ce un copil a căzut de pe un aparat din care lipseau câteva scânduri. Din fericire, rănile au fost ușoare. Șeful Protecției Consumatorilor, Horia Constantinescu, i-a adresat o invitație la sediu primarului Constanței, Decebal Făgădău. Acesta nu a  onorat-o. Constantinescu nu a reușit să discute cu reprezentanții primăriei nici la sediul acestora, unde a fost plimbat, afirmă el, de la un birou la altul. Ambii sunt membri ai aceluiași partid, PSD. La câteva zile de la incident, primarul a luat decizia să dărâme locurile de joacă.

Mai puțin de jumătate pot fi reabilitate

„Starea locurilor de joacă din Constanța era și este una binecunoscută, pentru că atâta vreme cât vorbim despre 73 de locuri de joacă, dintre care 43 sunt realizate până în anul 2001, nu cred că nu au văzut constănțenii, în 16 ani de zile, cum arată locurile de joacă. Mai avem încă 27 de locuri de joacă realizate în perioada 2008-2013 și mai sunt încă trei locuri de joacă ce îmbină elemente dinainte de 2001 și din perioada 2008-2013. În 2015 am alocat din bugetul local o sumă consistentă pentru un proiect unitar pentru locurile de joacă din Constanța, 4 milioane de euro. Acela a fost momentul în care am început, practic, să inventariem locurile de joacă, pentru că multe dintre ele nu erau doar neinventariate, ci nici măcar actualizate din punct de vedere al înscrisurilor. Am făcut inventarierea, am făcut un contract pentru măsurători, apoi am trecut la situația juridică a fiecărui teren. ­Ne-am dat seama că pe multe din aceste locații sunt litigii, în sensul că există cereri de retrocedare, există notificări. Doar 38 dintre locurile de joacă existente pot fi incluse în proiectul de reabilitare, pentru că doar acestea au situația juridică clară”, a explicat Decebal Făgădău.

Acesta spune că s-au emis certificate de urbanism, s-au obținut avize, ca la orice construcție, și că în momentul de față se află în stadiul lansării licitației pentru cele 38 de locuri de joacă, ce au fost împărțite în 4 loturi. În campanie, primarul promitea 100 de locuri de joacă. „Până la 100, așa cum am promis în campanie, să identificăm noi locații, iar între timp să rezolvăm multe din litigiile pe care le avem pe actualele locuri de joacă. Cu alte cuvinte, dosarele de retrocedare să fie soluționate. Cred că 99,9 la sută sunt soluționate prin respingere, dar mai avem și situații în care cel ce a depus notificarea s-a adresat instanței, care, în mod evident, nu va avea ce să constate decât că suntem în imposibilitatea de a-i retroceda loc pe loc”, a mai afirmat primarul Constanței.

OPC amendează Primăria

Șeful Protecției Consumatorilor a afirmat că va amenda Primăria Constanța pentru modul în care arată locurile de joacă. „Din păcate, nu îl pot amenda pe domnul primar. Pe acesta îl vor amenda rugăciunile părinților”, a precizat Horia Constantinescu.

„Bătutul ca surdu-n clopot ori alte expresii de acest tip nu cred că ajută. Pare mai degrabă un război de cocoși. Îmi asum faptul că eu sunt cocoșul cel mai mic și mai schivnic, dar care am dat cu ciocul în înalta poartă a primăriei. Nu am primit niciun răspuns. Nu cred că asta este o soluție. Orgoliul personal între mine și domnul Făgădău, dacă există din partea domniei sale… mergem la cricket, la golf, jucăm fotbal de masă, găsim altă soluție, dar avem grijă să păstrăm interesele votanților, care până la urmă nu sunt numai apărătorii domniei sale, ci sunt și alegătorii noștri, ca structură politică, de care nu, sigur, nu putem să ne batem joc niciodată”, a declarat șeful OPC.

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă