22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPrimari din Vrancea şi Buzău se plâng că ajutoarele au creat dispute...

Primari din Vrancea şi Buzău se plâng că ajutoarele au creat dispute între oameni

Mai mulţi primari din judeţele Vrancea şi Buzău, grav afectate de ninsori, spun că de când au început să ajungă ajutoarele în localităţile izolate de nămeţi oamenii se ceartă între ei ori acuză autorităţăile că împart pachetele preferenţial, transmite MEDIAFAX.

În Vrancea, de zile întregi, camioane încărcate cu alimente, îmbrăcăminte şi medicamente ajung la oamenii care au nevoie de ajutor.

Pentru mulţi dintre localnici, o sticlă de ulei şi o pungă cu mălai sunt motive de dispută. Mai ales că ajutoarele au venit pe rând, iar primăriile au trebuit să împartă totul astfel încât să poată da fiecăruia câte ceva.

La Gura Caliţei, primarul Dragoş Bâtculescu susţine că nu poate să-i mulţumescă pe toţi localnicii, indiferent de cum ar împărţi alimentele.

“Mă chinui cu ajutoarele ca să fie toată lumea muilţumită, dar nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi, vor cât mai mult. Nu-i înţeleg nici pe care au cât de cât cu ce trăi şi care tot vor, nu înţeleg că sunt familii defavorizate. Am speranţa că oamenii se vor linişti şi că vor trece la treabă în gospodăriile lor, fără să-i mai intereseze ce e în curtea vecinului”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Dragoş Bîtculescu primarul din Gura Caliţei, judeţul Vrancea.

Şi la Dumitreşti situaţia este similară. Acolo a ajuns şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, cu utilaje şi ajutoare pe care le-a împărţit personal.

Ajutoare au sosit însă şi din altă parte, dar nemulţumirile nu au întârziat să apară, potrivit primarului Iulian Strîmbei: “Sunt nemulţumiri ca peste tot, niciodată nu o să fie toată lumea mulţumită. Unul zice că a luat o sticlă de ulei, iar vecinul două. Unul că a luat mai puţine conserve ca altul. E greu”.

Pe de altă parte, primarul localităţii Ciorăşti, Viorel Haiducu, spune că nu ajutoarele sunt “cele care vor salva România de la sărăcie, ci o strategie şi o bună organizare”.

Mai mult, oamenii au nevoie nu atât de hrană, cât mai ales de soluţii pentru ca sate întregi să nu mai rămînă izolate, spune acelaşi primar.

Nu ne trebuie ajutoare nouă, ci o organizare ca să nu mai ajungem să stăm 12- 15 zile fără drumuri. Oamenii nu au nevoie de milă, ci de corectitudine”, a spus primarul din Ciorăşti.

În judeţul Vrancea, 4300 de oameni din 22 de sate şi cătune din opt comune continuă să fie izolaţi joi după-amiază, din cauza drumurilor impracticabile, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi în judeţul Buzău situaţia este similară.

La Scutelnici, primarul Sandu Chircu, spune că şi în localitatea pe care o conduce au apărut neînţelegeri între oameni pe motiv că unii au primit mai multă mâncare, alţii mai puţină: “La români e scandal oriunde s-ar da ajutoare”.

De asemenea, primarul localităţii Robeasca, Domnica Vlad, susţine că ajutoarele au creat “zâzanie”, fiind localnici care s-au plâns că alimentele sunt împărţite preferenţial.

Pe de altă parte, viceprimarul localităţii Glodeanu Siliştea, Constantin Licu susţine că alimentele care au fost distribuite de la Primărie au fost împărţite în mod egal localnicilor din zonele izolate, însă certurile dintre localnici s-au iscat din cauza celor care au împărţit ajutoarele fără a colabora cu Primăria, ci pe cont propriu.

Judeţele Buzău şi Vrancea au fost grav afectate de ninsori şi viscol în ultimele săptămâni. Mii de oameni au rămas izolaţi după ce drumurile au fost acoperite de nămeţi.

Atât în Buzău, cât şi în Vrancea au fost şi sunt încă localităţi în care casele sunt înghiţite de zăpadă, stratul de omăt depăşind în unele zone cinci metri.

De altfel, judeţul Vrancea a fost în stare de alertă pe perioada codului portocaliu de ninsori şi viscol, în timp ce la Buzău patru localităţi s-au aflat în stare de alertă până joi.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă