15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPrima erupţie a vulcanului Etna, în ultimii doi ani, marcată de apariţia...

Prima erupţie a vulcanului Etna, în ultimii doi ani, marcată de apariţia fulgerelor vulcanice

Vulcanul Etna, din Sicilia, a erupt, joi, pentru prima dată în ultimii doi ani, şi a cauzat apariţia de fulgere vulcnice pe cer, fenomen misterios, ce poate fi observat doar în timpul erupţiilor puternice, informează Mediafax.

Fenomenul “fulgerelor vulcanice” apare atunci când mici fragmente de rocă, cenuşă şi gheaţă interacţionează prin frecare, producând electricitate statică, informează cotidianul Mirror.

Totodată, Agerpres informează că una din cele mai puternice erupţii din ultimele două decenii, a cauzat închiderea unui aeroport aflat la 70 de kilometri distanță. Astfel, zborurile spre și dinspre Aeroporto dello Stretto din Reggio Calabria, ce este separată de Sicilia prin strâmtoarea Messina, au fost redirecționate spre aeroportul Lamezia Terme, aflat în apropiere.

Institutul Național italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a anunțat că a fost înregistrată “o erupție scurtă dar foarte violentă” între orele 01:20-02:10, care a dus la formarea unei “fântâni incandescente de lavă” cu înălțimea de 1 kilometru deasupra craterului vulcanic.

Această erupție produsă prin craterul central al vulcanului “se numără printre cele mai puternice erupții ale Etnei din ultimele două decenii”, conform institutului italian.

Cenușa vulcanică aruncată de Etna a fost purtată de vânt spre nord-est, în direcția orașelor Linguaglossa, Francavilla di Sicilia, Milazzo, Messina și Reggio Calabria.

Muntele Etna, înalt de 3.350 de metri, se află pe coasta orientală a Siciliei și este unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Cea mai importantă erupție din perioada recentă a acestui vulcan a durat 473 de zile și s-a încheiat în martie 1993, după ce a generat un flux de lavă ce amenința să acopere localitatea Zafferana Etnea. Echipele de intervenție au reușit din fericire să devieze curgerea piroclastică.

 

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă