12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPresiuni asupra premierului Norvegiei, în urma unui raport asupra atacurilor lui Anders...

Presiuni asupra premierului Norvegiei, în urma unui raport asupra atacurilor lui Anders Breivik

Publicarea unui raport foarte critic privind reacţia autorităţilor norvegiene faţă de atacurile lui Anders Behring Breivik a determinat exercitarea unor presiuni asupra premierului Jens Stoltenberg, existând voci care cer demisia acestuia, relatează AFP, citată de Mediafax.

Conform mai multor sondaje publicate miercuri, majoritatea norvegienilor au în continuare încredere în şeful laburist al Guvernului, dar între 19 şi 30,7% dintre persoanele chestionate apreciază că acesta ar trebui să demisioneze.

Pe 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane în urma detonării unei bombe lângă sediul Guvernului, la Oslo, după care a ucis alte 69 de persoane deschizând focul asupra unei tabere de vară a Tinerilor Laburişti, pe Insula Utoya.

Luni, un raport al unei comisii independente creată de către Stoltenberg cu scopul de a trage învăţături în urma atacurilor, a criticat extrem de dur activitatea poliţiei, apreciind că a avut o reacţie prea înceată şi dezorganizată, dar şi Guvernul.

Potrivit Comisiei, atentatul de la Oslo ar fi putut să fie evitat dacă circulaţia pe strada care duce spre sediul Guvernului ar fi fost interzisă, conform unei recomandări din 2004, dar care nu a fost pusă în aplicare nici după şapte ani, din cauza reacţiei încete a birocraţiei şi apatiei politice.

Foarte popular pentru reacţia faţă de atacuri – el a îndemnat la mai multă toleranţă şi democraţie -, Stoltenberg a fost vizat în mod personal. Informat în legătură cu problema securităţii biroului său încă din 2007, el a refuzat totuşi să prezinte cazul la cel mai înalt nivel.

Serviciile sale au precizat că această decizie avea ca scop să accelereze procesul, un ministru stabilind deja contacte cu municipalitatea din Oslo în vederea interzicerii circulaţiei pe stradă.

Însă presa norvegiană a criticat “pasarea” responsabilităţilor între mai mulţi miniştri, ceea ce a antrenat o întârziere dezastruoasă în punerea în aplicare a măsurilor de securitate necesare.

“Stoltenberg trebuie să demisioneze”, scrie cel mai important ziar norvegian, Verdens Gang.

Însă şeful Guvernului a respins în avans sugestia.

“Cea mai bună modalitate de a îmi asuma responsabilitiăţile este să mă asigur că sunt adoptate măsurile necesare pentru ameliorarea securităţii”, a declarat el, răspunzând unei întrebări în acest sens luni.

Opoziţia a semnalat că nu intenţionează să tragă foloase în plan politic de pe urma acestui caz, cu un an înainte de alegerile legislative.

Parlamentul şi Guvernul majoritar de centru-stânga au prevăzut o întrerupere a concediilor în vederea unei audieri extraordinare pe 28 august, când Stoltenberg, la solicitarea Legislativului, va da explicaţii în faţa aleşilor cu privire la ceea ce intenţionează să facă în urma acestui raport.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă