27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPreşedintele afgan, acuzat că s-ar droga

Preşedintele afgan, acuzat că s-ar droga

Fostul adjunct al Reprezentantului ONU în Afganistan, Peter Galbraith, a pus marţi la îndoială “echilibrul mental” al preşedintelui afgan, Hamid Karzai, sugerând că acesta s-ar droga.

“Este cunoscut pentru lansarea unor diatribe, poate fi foarte emotiv, impulsiv. În fapt, persoane apropiate palatului prezidenţial afirmă că i-ar plăcea în mod deosebit unul dintre produsele de export cele mai rentabile din Afganistan”, a declarat Galbraith, într-un interviu pentru postul american de televiziune MSNBC.

Afganistanul este principalul producător şi exportator mondial de opiu şi produsul rafinat derivat – heroina.

Solicitat de amfitrion să-şi explice afirmaţiile, Galbraith a refuzat să dea alte detalii: “Există informaţii în acest sens, dar oricare ar fi cauzele, adevărul este că poate fi foarte emotiv”.

Declaraţiile şoc ale fostului oficial ONU vin pe fondul unei tensionări fără precedent a relaţiilor preşedintelui Hamid Karzai cu Statele Unite şi comunitatea internaţională. Săptămâna trecută, liderul afgan a acuzat ONU, SUA şi “ambasadele” de la Kabul că ar fi fraudat alegerile în urma cărora el însuşi a devenit preşedinte. Scrutinul prezienţial de anul trecut a fost marcat de acuzaţii de fraudă, contracandidatul lui Karzai, Abdullah Abdullah, luând decizia de a se retrage din cursă deşi comisia electorală acceptase o renumărare parţială a voturilor.

Mai mult, potrivit Wall Street Journal, la sfârşitul săptămânii trecute Karzai a apreciat, în cadrul unei întâlniri cu un grup de parlamentari afgani, că insurecţia talibanilor ar putea deveni o mişcare de rezistenţă legitimă, dacă SUA continuă să se amestece în afacerile interne afgane.

Declaraţiile surprinzătoare ale liderului de Kabul, perceput până acum ca un protejat al Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale, ar putea fi interpretate ca un mod de a recâştiga încrederea afganilor nemuţumiţi de influenţa străină.

Washingtonul a semnalat însă prompt că nu a apreciat acest tip de poziţionare politică. Cu toate că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a calificat drept “scandaloase” insinuările lui Galbraith, Casa Albă a formulat un avertisment voalat la adresa lui Karzai, sugerând că vizita sa la Washington, programată pentru 12 mai, ar putea fi anulată. Reprezentantul pentru presă al Casei Albe, Robert Gibbs, a repetat de mai multe ori că întâlnirea este prevăzută în continuare, accentuând de fiecare data cuvântul “deocamdată”. “Vom vedea desigur dacă preşedintele continuă să facă remarci (…) şi vom vedea dacă această întânire este constructivă”, a spus Gibbs, citate de AFP. Întrebat dacă preşedintele afgan este în continuare considerat drept un aliat de către Washington, Gibbs a răspuns că el este “liderul ales în mod democratic al Afganistanului”.

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă