16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPresată de fotovoltaice, Alro taie din joburi

Presată de fotovoltaice, Alro taie din joburi

Compania şi-a anunţat investitorii printr-un comunicat remis BVB că pregăteşte un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiuni pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii.

Cum în bugetul pe 2014 Alro luase în calcul o reducere a costurilor pentru cogenerare şi certificate verzi iar în realitate va trebui să plătească mai mult decât în 2012 pentru susţinerea energiei verzi, AGA întrunită pe 7 martie a respins bugetul de venituri şi cheltuieli şi ia în calcul reduceri masive de personal pentru a reduce consumul de energie.

Alro ar trebui să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să depăşească cu cel puţin 80 de milioane de lei actuala estimare a companiei. Creşterea eco-taxelor a fost generată de apariţia unor noi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice (o creştere de 2000% a capacităţilor, în ultimul an) şi a celor de energie eoliană. Colac peste pupăză, preţurile aluminiului au continuat să scadă pe plan internaţional (pierderile din 2013 sunt estimate de Alro la 76 milioane lei.

“Eforturile noastre de a rămâne competitivi, împreună cu eforturile autorităţilor de a menţine sub control viteza accelerată de creştere a subvenţiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou iniţiate, care au crescut de la 48 MW la sfârşitul anului 2012, la 1.150 MW la sfârşitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare. Prin urmare, această povară care era deja greu de susţinut încă din 2013, ne-a adus în situaţia de a ne reevalua toate operaţiunile pentru anul 2014” declara Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie.

“Sunt industrii şi companii care la un moment dat au probleme. Alro, într-adevăr, suferă, însă nu este o situaţie doar în România, toţi producătorii de aluminiu din Europa sunt sub o presiune enormă. Ceea ce ei vorbesc acum despre reducerea producţiei şi altele este o decizie care uneori trebuie luată de companii pentru a supravieţui sau pentru a-şi proteja profitabilitatea”, spunea vineri managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, într-o conferinţă de presă.

 

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă