11.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Presa internațională despre protestele din România: Mii de oameni – împotriva intenției Guvernului de a grația condamnații și de a submina lupta anticorupție

Presa internațională comentează pe larg protestele ample, la care au participat cu zeci de mii de români, desfășurate duminică în marile orașe ale României și în câteva capitale din vestul Europei.

"Mii de români au manifestat în Bucureşti şi în întreaga ţară duminică, pentru a protesta împotriva intenţiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia anumiţi condamnaţi prin decrete de urgenţă despre care criticii spun că ameninţă să submineze combaterea corupţiei la nivel înalt", notează agenția Reuters.

„Mii de români l-au avut alături de ei pe președintele Klaus Iohannis la un protest de stradă în București, duminică, împotriva planurilor guvernului de a relaxa legile anti-corupție”, relatează și agenția germană DPA.

Agenția France Presse pune un titlu percutant relatării sale de la București: „Peste 10.000 de români, inclusiv președintele, împotriva unui proiect de grațiere”.

„Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri două ordonanțe de urgență (de fapt a intenționat să aprobe – n.n.) pe baza cărora circa 2.500 de deținuți care ispășesc pedepse de până la cinci ani închisoare ar fi grațiați, în timp ce mai multe infracțiuni ar fi decriminalizate. Ministrul justiției, Florin Iordache, a justificat cele două proiecte, care după părerea sa ar permite decongestionarea închisorilor. Dar CSM, procurorul general Augustin Lazăr, șefa Parchetului Anticorupție (DNA) Laura Codruța Kovesi, președinta Înalte Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea, precum și numeroase organizații neguvernamentale au denunțat la unison cele două proiecte. Comisia Europeană, care urmărește îndeaproape reforma justiției în România, avertizase în raportul său anual din 2015 asupra oricărui proiect de lege care ar avea ca efect 'albirea unor indivizi condamnați pentru delicte de corupție'”, relatează AFP.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă