12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPresa americană: Agenţi CIA şi Obama sprijină rebelii libieni

Presa americană: Agenţi CIA şi Obama sprijină rebelii libieni

Agenţi ai CIA au fost mobilizaţi pe teren, în Libia, pentru a contacta rebeliunea şi a ghida loviturile coaliţiei, a anunţat miercuri cotidianul New York Times, iar postul ABC a difuzat informaţia că preşedintele Barack Obama a autorizat sprijinirea în secret a rebelilor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Fără să reacţioneze imediat la aceste informaţii, Casa Albă a repetat că nu s-a hotărât, încă, să se furnizeze arme opoziţiei care luptă împotriva colonelului Muammar Gaddafi.

Elemente din cadrul CIA, potrivit New York Times, sunt mobilizate “în grupuri mici”, de mai multe săptămâni, pe teren, în Libia, având misiunea să stabilească legături cu rebelii şi să determine ţintele operaţiunilor militare.

Potrivit cotidianului, “zeci de membri ai forţelor speciale britanice şi agenţi din cadrul serviciului de spionaj MI6 acţionează în Libia”, în special pentru a culege informaţii asupra poziţiilor forţelor loialiste.

La rândul său, postul de televiziune ABC a afirmat că preşedintele american, Barack Obama, a semnat un memorandum secret care dă undă verde operaţiunilor secrete, pentru “a contribui la efortul” din Libia.

Acest memorandum, potrivit aceleiaşi surse, “evocă un anumit număr de modalităţi de ajutare a opoziţiei libiene, autorizează ajutoare imediate şi creează cadrul unor activităţi mai susţinute în viitor”.

ABC a subliniat, totuşi, că această autorizare nu permite forţelor secrete să înarmeze rebelii imediat, dar prevede posibilitatea de a o face în viitor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat miercuri după-amiaza, reacţionând faţă de aceste dezvăluiri, că refuză să “vorbească despre probleme de informaţii” secrete.

“Repet că preşedintele a spus ieri (marţi) că nu a fost luată nici o hotărâre asupra furnizării de arme opoziţiei sau oricărui alt grup din Libia. Nu excludem acest lucru, dar nu l-am hotărât. Examinăm toate posibilităţile de a-i ajuta pe libieni”, a precizat el, într-un comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă