11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Recep Tayyip Erdogan nu vrea ca tinerii din Turcia să devină...

Premierul Recep Tayyip Erdogan nu vrea ca tinerii din Turcia să devină prizonieri ai Internetului

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care apără o nouă lege foarte controversată privind controlul Internetului, a cerut luni elevilor să nu devină “prizonieri” ai tehnologiei moderne, informează Mediafax.

“Internetul este un instrument foarte important, dar poate deveni cel mai mare flagel al erei noastre în mâinile oamenilor rău intenţionaţi”, a declarat Erdogan în faţa unui panel de elevi şi profesori, la Ankara.

“Nu deveniţi prizonieri ai Internetului (…), ieşiţi să vă jucaţi în parcuri şi în grădini, nu uitaţi că un calculator nu va putea niciodată să ia locul unei cărţi”, a continuat el, apărând noile reguli adoptate de Parlament.

“Noi nu dorim să restrângem libertăţile (…), dar ne dorim tineri care să fie protejaţi de şantajişti, de uzurpatori şi de infractori, aşa cum o fac alte ţări”, a afirmat el.

Parlamentul turc a votat la începutul lunii o serie de amendamente la Legea din 2007 privind Internetul care, între altele, permite autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) să blocheze fără decizia justiţiei site-uri care aduc atingere “vieţii private” sau publică un conţinut considerat “discriminatoriu sau ofensator”..

Votate într-un moment în care Guvernul este afectat de un răsunător scandal de corupţie, amendamentele acestei legi au provocat furia opoziţiei şi critici din partea a numeroase ONG-uri sau capitale străine, care le-au considerat drept “liberticide”.

Adversarii noii legi l-au îndemnat pe preşedintele turc Abdullah Gül, care a recunoscut că aceasta pune “probleme”, să nu o promulge.

Într-un e-mail trimis lui Gül şi publicat luni, reprezentanta Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei şi-a exprimat regretul în legătură cu “noua lege privind Internetul”, care, în opinia ei, “ameninţă libertatea de exprimare şi a presei în Turcia”.

“Ea conţine clauze foarte îngrijorătoare suspceptibile să împiedice libertatea de discuţie pe Internet pe chestiuni de interes public”, a deplâns Dunja Mijatovici.

Turcia este considerată de ONG-uri ca una dintre ţările cele mai represive în materie de control al Internetului.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă