17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialPremierul israelian Netanyahu, în mijlocul unei ANCHETE judiciare. Ce acuzații i se...

Premierul israelian Netanyahu, în mijlocul unei ANCHETE judiciare. Ce acuzații i se aduc

Cheltuielile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și ale soției sale Sara vor fi supuse unei anchete judiciare, în urma acuzațiilor privind utilizarea de fonduri publice în scopuri private, relatează Agerpres

Procurorul general Yéhuda Weinstein a dispus această procedură după o anchetă preliminară lansată în februarie în urma unei serii de ‘afaceri’ care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor în ultimii ani.

Citește și: Netanyahu avertizează: Israelul va ști întotdeauna să se apere

Fostul majordom al biroului șeful guvernului, Meni Naftali, care a fost concediat, este principalul acuzator, scrie AFP cre citează surse judiciare/ 

Printre dosarele pe care el le-a adus în atenție și care au fost evocate în amănunt de media se află transferul în vila personală a familiei Netanyahu din Cezareea a unor piese de mobilier de grădină achiziționate din fonduri publice și destinate reședinței prim-ministrului de la Ierusalim.

De asemenea, soții Netanyahu ar fi apelat la Avi Fahima, un electrician prieten al familiei și fost membru al Comitetului central al Likud, partidul premierului, pentru reparații ‘private’ în vila din Cezareea pe socoteala contribuabililor. Potrivit AFP, electricianul ar fi ‘umflat artificial’ facturile.

O altă afacere scandaloasă se referă la veniturile obținute din reciclarea sticlelor băute în reședința premierului. Sara Netanyahu a fost acuzată că a băgat în buzunar între 2009 și 2013 bani proveniți din reciclarea acestor sticle, care ar fi trebuit să se întoarcă la buget.

În 2013, premierul israelian a returnat 1.000 de dolari, dar potrivit lui Meni Naftali, suma obținută astfel ar fi de șase ori mai mare.

Potrivit media, directorul general adjunct al biroului premierului, Ezra Saidoff, precum și electricianul vor fi interogați de poliție și sunt considerați principalii suspecți.

Citește și: Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în „misiune istorică“

Pe frontul politic, comentatorii apreciază că Benjamin Netanyahu nu trebuie să fie îngrijorat de această anchetă.

”El a reușit mereu până acum să-și justifice reputația de prim-ministru teflon, adică de care nu se prinde nimic. Toate aceste cazuri care au făcut obiectul unei anchete preliminare chiar înainte de legislativele din martie și deci erau cunoscute de toată lumea nu l-au împiedicat pe Benjamin Netanyahu să câștige detașat. Ar trebui cu adevărat ca din anchetă să reiasă lucruri extraordinare pentru ca el să fie îngrijorat”, a explicat pentru AFP un înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

În apărarea lor, Netanyahu și soția lui s-au declarat victime ale unor foști angajați care încearcă să obțină bani de la ei, încurajați de media considerate ”ostile”.

Cele mai citite

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă