12.2 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialPremieră în România: robot subacvatic pentru aplicaţii civile şi militare

Premieră în România: robot subacvatic pentru aplicaţii civile şi militare

Specialiştii Academiei Navale din Constanţa au construit, pentru prima dată în România, un robot subacvatic apt să coboare până la 100 de metri adâncime.

“Robotul a fost conceput pentru cercetări civile, dar poate fi adaptat şi pentru scopuri militare”, a precizat, pentru România Liberă, lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române.

Denumirea oficială a noului echipament este “Vehicul subacvatic telecomandat pentru aplicaţii civile”.

Robotul are forma unei torpile, dar dimensiuni mai mici. Lungimea sa este de numai 90 de centimetri, ceea ce îi permite să intre în spaţii greu accesibile. Aparatul are patru motoare electrice, alimentate din acumulatori, şi se deplasează în apă cu viteza de 2,5 metri pe secundă.

Robotul are două proiectoare şi  o cameră video care să înregistreze imagini. Acestea pot fi transmise, dacă este necesar, în timp real, la o statie de pelucrare a imaginilor, amplasată fie pe o navă, fie la ţărm. O limitare a noului echipament este însă modalitatea de transmitere a imaginilor, care se face printr-un cablu.

Aparatul ar putea fi utilizat, de exemplu, pentru a uşura misiunile scafandrilor de cercetare.

Robotul a fost conceput şi construit de un colectiv de cercetători şi studenţi  condus de comandorul prof. univ. dr. Octavian Tărăbuţă, de la Academia Navală.

Prototipul a fost deja testat la Centrul de Scafandri din Constanţa şi este expus, în aceste zile, la Salonul Nautic Internaţional Bucureşti, deschis în perioada 4 – 8 martie la ROMAERO Băneasa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Două fetițe au suferit arsuri la nivelul feței în urma unui experiment public

Două fetițe, în vârstă de 7 și 11 ani, au fost rănite sâmbătă în urma unui experiment care a avut loc în cadrul unui...

Două fetițe au suferit arsuri la nivelul feței în urma unui experiment public

Două fetițe, în vârstă de 7 și 11 ani, au fost rănite sâmbătă în urma unui experiment care a avut loc în cadrul unui...

Ucis în bătaie de un subaltern după ce i-a refuzat criminalului să facă un schimb de tură

Un bărbat din judeţul Braşov a murit după ce a fost bătut crunt de către un coleg de serviciu care îi era subaltern, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă