23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSpecialPremieră: Elementul 113 din tabelul periodic, descoperit de japonezi

Premieră: Elementul 113 din tabelul periodic, descoperit de japonezi

Elementul 113 din tabelul periodic a fost decoperit de o echipă de cercetători japonezi,cărora li s-a recunoscut meritul și dreptul de a-l numi. Aceasta este o premieră pentru oamenii de știință asiatici, au anunțat Institutul de cercetare publică Riken și Uniunea internațională de chimie pură și aplicată (UICPA), preluate vineri de AFP, potrivit Agerpres

Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obținut acest privilegiu din partea unor organisme științifice internaționale — UICPA și Uniunea internațională de fizică pură și aplicată (UIPPA) — după ce a pus în evidență existența acestui nou element de trei ori, între 2004 și 2012.

“Echipa Riken din Japonia a îndeplinit criteriile pentru elementul 113 și va fi invitată să propună un nume și un simbol permanente pentru acesta”, denumit temporar Ununtrium (Uut), a anunțat UICPA într-un comunicat.

În același comunicat se afirmă că oameni de știință ruși și americani care au lucrat împreună au obținut dreptul să denumească alte trei elemente — 115, 117 și 118.

Tabelul periodic al elementelor, numit și tabelul lui Mendeleev (de la numele omului de știință rus care a creat prima versiune în 1869), cuprinde elementele chimice, clasate în funcție de compoziție și proprietăți chimice.

Institutul Riken a convocat joi de urgență o conferință de presă, imediat după ce profesorului japonez îi fusese adusă la cunoștință vestea printr-o scrisoare a UICPA. Nu s-a decis încă numele noului element, însă profesorul Morita va face o propunere în 2016, a precizat Riken într-un comunicat, adăugând că favorit ar fi “japonium”.

Presa japoneză a anunțat cu mândrie informația, așa cum face de fiecare dată când un japonez primește o recunoaștere internațională. Vestea cade cum nu se poate mai bine pentru Riken, care a trecut printr-un dosar tulbure, numit al “celulelor Stap”, în care o tânără cercetătoare a institutului a fost acuzată că a falsificat date și fotografii pentru a dovedi crearea printr-un procedeu chimic a unor celule pluripotente plecând de la celule mature, încheie AFP.

 

 

Cele mai citite

Echipa lui Răzvan Lucescu, debut cu dreptul în grupele Conference League. Rezultatele complete ale primei runde

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a învins-o pe HJK Helsinki cu scorul de 3-2, în deplasare, în prima etapă a grupelor...

Târgurile de Crăciun din România. Când se deschid și ce este nou anul acesta

Nu mai este mult până ce târgurile de Crăciun își vor face apariția. Ciocolată caldă, ceai, vin fiert și bucate tradiționale vor fi prezente...

Accident grav în Jilava. O femeie a murit, lovită de un camion. Victima nu a avut nici o șansă

La fața locului s-au a ajuns și un elicopterul SMURD, pentru transportarea persoanelor rănite către unitățile medicale. Polițiștii rutieri din Măgurele și polițiștii Serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies