13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremiera dupa Gherasim Luca la Paris

Premiera dupa Gherasim Luca la Paris

Aseara a avut loc la Paris premiera spectacolului "Heros-Limite", dupa textul cu acelasi titlu al scriitorului de origine romana Gherasim Luca, o "celebrare a cuvintelor poetului prin punerea in voce si muzica", dupa cum noteaza cotidianul francez "Liberation".
Poetul Gherasim Luca s-a nascut in Romania, dar, persecutat de sistemul communist, a plecat la jumatatea secolului trecut la Paris, unde si-a petrecut tot restul vietii. Gherasim Luca este unul dintre teoreticienii suprarealismului, integrat de tanar in randurile avangardei literare romanesti si a facut parte din grupul celui de-al doilea val suprarealist compus din Gellu Naum, Victor Brauner si Jack Herold.
Spectacolul montat la sala Generale de Bellevie de catre regizorul Laurent Vacher, un cititor inrait al operei lui Gherasim Luca, este un melanj de fragmente muzicale si fragmente din "Heros-Limite", una din operele cele mai importante ale poetului – prima publicata in Franta, recitate de catre actorul Jean-Charles Dumay. Pentru muzica spectacolului regizorul a apelat la serviciile acordeonistului Johann Riche.
"Dificultatea parcurgerii textului, noteaza «Liberation», este depasita cu entuziasm de actorul Jean-Charles Dumay. Angrenat in torentul cuvintelor, pas cu pas el incepe sa respire normal, sa-si regaseasca ritmul, sa evite sincopele; nu e, pana la urma, vorba de un tur de forta si atat. Sunt in spectacol momente de tacere care functioneaza pe post de pauza, iar interventiile acordeonului se integreaza perfect in chimia spectacolului."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă