16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPrea subtire pentru a fi consistent

Prea subtire pentru a fi consistent

Chiar daca pare buna, ideea de a imbraca texte dramaturgice vechi in haine noi nu este atat de generoasa pe cat si-ar dori, probabil, cei implicati.
Montarea lui Dan Tudor de la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti cu "Sanziana si Pepelea" (dupa Vasile Alecsandri) a castigat pariul atat in fata publicului, cat si a criticilor (a primit Premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar la Festivalul Comediei Romanesti). Un alt text inclus in programul de resuscitare a dramaturgiei de la inceputul secolului trecut este si o piesa a lui Aurel Baranga, o comedioara intitulata "Fii cuminte, Cristofor!". Actrita Diana Lupescu a ales sa-si dea licenta la Regie cu spectacolul facut dupa aceasta piesa. "Fii cuminte, Cristofor!" a fost montat la Teatrul "George Ciprian" din Buzau si a fost prezentat recent si la Bucuresti.
Textul lui Baranga e mult prea slab, mana de regizor a Dianei Lupescu e ca si invizibila, decorul realizat de Adriana Raicu – nefunctional, astfel incat spectacolul cu greu isi poate face loc in lista de entertainment pentru o seara de week-end.
Interpretarea celor patru actori – Silviu Biris (Cristofor), Tania Popa (Ema si Anca), Cristian Nicolae (Valeriu) si Magda Catone (Doamna Sava) – este onorabila, desi unele istericale sunt de multe ori nejustificate. Mai putin reusit este personajul Magdei Catone, care vorbeste – nu se intelege de ce – cu accent frantuzesc, dar numai in prima parte a spectacolului, pentru ca pana la final actrita sa uite de aceasta gaselnita. Cat despre replica "Fii cuminte, Cristofor!", care da si titlul spectacolului, aceasta suna de fiecare data atat de prost!
Chiar daca prestatia actorilor este, cum spuneam, onorabila, textul lui Baranga este mult prea slab pentru a putea sta la baza unui spectacol convingator. Poantele sunt previzibile, iar atunci cand nu sunt previzibile, sunt penibile. Asa sunt, de exemplu, toate referintele – clar o interventie din prezent – la persoane recognoscibile din lumea teatrului: "Am dat examen la Actorie, dar o comisie formata din Colceag, Cojar si Manu m-a respins", facute doar pentru amuzamentul colegilor si al studentilor la Teatru, in nici un caz pentru public.
"Daca soarta a vrut ca noi sa traim in aceasta epoca – a politizarii, a globalizarii –, sa devenim din ce in ce mai singuri, mai straini fata de noi insine, mai saraci interior; daca a vorbi despre tandrete, incredere, iubire devine din ce in ce mai grabiti, mai disperati, mai incrancenati, mai duri, mai rai catre o zi de maine, din ce in ce mai aglomerata, cu sparturi de «activitati» si probleme ce n-au nimic in comun cu sufletul si simtirea noastra, ma intreb – si as vrea sa va intreb si pe dumneavoastra: De ce? Incotro? Ati putea sa-mi raspundeti? Sau… mai bine ar fi sa-l intrebati pe EL sau pe EA… la o cafea!" Aceasta este invitatia lansata de Diana Lupescu, de data asta din postura de regizor, de a vedea spectacolul "Fii cuminte, Cristofor!" dupa Aurel Baranga, montat la Teatrul "George Ciprian" din Buzau. Pana ajungeti la Buzau, mai bine cautati spectacolele de la Nottara cu Diana Lupescu in postura de actrita.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...
Ultima oră
Pe aceeași temă