15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPolonezii au comemorat victimele tragediei de la Smolensk

Polonezii au comemorat victimele tragediei de la Smolensk

La o lună după accidentul avionului prezidenţial polonez în Rusia, care a costat viaţa celor 96 de persoane aflate la bord, inclusiv a cuplului prezidenţial, polonezii retrăiesc această dramă care influenţează semnificativ campania electorală pentru succesiunea lui Lech Kaczynski, comentează AFP, potrivit Mediafax.

“Data de 10 aprilie este o dată care va rămâne scrisă în memoria noastră până la sfârşitul zilelor noastre”, a declarat luni secretarul episcopatului polonez, monseniorul Stanislaw Budzik, în timpul unei slujbe pentru victimele accidentului, celebrată la ora locală 08.40 (09.40 ora României), ora aproximativă a catastrofei.

La aceeaşi oră, alte slujbe erau celebrate în întreaga Polonie, în special la catedrala Wavel din Cracovia, panteonul eroilor naţionali polonezi, unde a fost înhumat cuplul prezidenţial.

Avionul lor s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, în timp ce delegaţia poloneză se îndrepta spre pădurea Katin, pentru ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrarea a 22.000 de ofiţeri polonezi de către poliţia lui Stalin.

Doliul naţional este încă prezent în atmosfera din Polonia, în contextul în care campania pentru alegerile prezidenţiale de la 20 iunie ia amploare.

Partidul liberal Platforma Civică (PO), al candidatului favorit Bronislaw Komorowski, şi partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski, principalul său rival şi fratele geamăn al preşedintelui defunct, au rivalizat luni în comemorarea accidentului aerian.

“Cel mai bun mod de a aduce un omagiu este reculegerea la fiecare mormânt”, a afirmat PO, într-un comunicat, subliniind că deputaţii săi “au depus jerbe pe mormintele tuturor celor 96 de victime”.

La rândul lor, deputaţii PiS s-au rugat în faţa palatului prezidenţial de la Varşovia la ora accidentului, au depus jerbe şi au aprins lumânări în sunetul clopotelor de biserică, foarte numeroase în împrejurimi. Susţinătorii fraţilor Kaczynski s-au alăturat de asemenea deputaţilor. “Cerem să se afle adevărul în legătură cu această teribilă tragedie”, era scris pe un mesaj depus împreună cu flori, trimis de la Chicago, unde trăieşte o importantă comunitate poloneză.

Duminică seară, mai multe sute de persoane au manifestat în faţa palatului prezidenţial, solicitând ca ancheta privind accidentul, condusă de Rusia, să fie transferată unei comisii internaţionale.

Cu şase săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial, Bronislaw Komorowski, în vârstă de 57 de ani, păstrează în continuare un avans confortabil în faţa lui Jaroslaw Kaczynski, în vârstă de 61 de ani, dar distanţa se diminuează între cei doi favoriţi, se arată în două sondaje publicate luni.

Komorowski, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului şi şeful interimar al statului, este creditat cu 44-50 la sută dintre intenţiile de vot, în timp ce Kaczynski ar obţine între 31 şi 34 la sută.

În ultimele 15 zile, Komorowski a pierdut între 2 şi 2,5 puncte procentuale, în timp ce Kaczynski a câştigat între 2 şi 4 puncte procentuale.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă