17.4 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPoliศ›ia Romรขnฤƒ recomandฤƒ mฤƒsuri sporite de siguranศ›ฤƒ pe Internet, dupฤƒ incidentele grave...

Poliศ›ia Romรขnฤƒ recomandฤƒ mฤƒsuri sporite de siguranศ›ฤƒ pe Internet, dupฤƒ incidentele grave suferite de adepศ›ii jocului „Balena Albastrฤƒ”, transmis din Rusia

Poliลฃia Românฤƒ a lansat, sâmbฤƒtฤƒ. o nouฤƒ serie de recomandฤƒri privind siguranศ›a în mediul online, dupฤƒ creศ™terea numฤƒrului de incidente grave cฤƒrora le-au cฤƒzut victime adepศ›ii jocului "Balena Albastrฤƒ".

Jocul a fost lansat în Rusia, dar a fฤƒcut deja victime ศ™i în România. Jocul se propagฤƒ pe Internet ศ™i este numit "Balena albastrฤƒ" sau "Blue Whale" ("ะกะธะฝะธะน ะšะธั‚").

Poliศ›ia Românฤƒ recomandฤƒ prudenลฃฤƒ în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaลฃii personale. Recomandฤƒrile sunt continuare a campaniei de informare privind siguranลฃa copiiilor care au acces la internet.

"Fiลฃi prudenลฃi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaลฃii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numฤƒrul de telefon, fotografii personale, adresa, ลŸcoala la care învaลฃaลฃi ori locul de muncฤƒ. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le ลŸi cunoaลŸteลฃi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaลฃi pe internet vฤƒ jignesc, ameninลฃฤƒ, vฤƒ transmit mesaje cu tentฤƒ sexualฤƒ sau poze cu conลฃinut pornografic, vฤƒ îndeamnฤƒ sฤƒ consumaลฃi alcool ori droguri, ori vฤƒ provoacฤƒ sฤƒ vฤƒ faceลฃi rฤƒu, anunลฃaลฃi apropiaลฃii ลŸi faceลฃi o sesizare la Poliลฃie", transmite Poliลฃia Românฤƒ.

PoliลฃiลŸtii recomandฤƒ sฤƒ nu acceptฤƒm întâlniri cum persoane cunoscute pe internet, precizând cฤƒ "oamenii pot fi foarte diferiลฃi de ceea ce au pretins cฤƒ sunt ลŸi astfel puteลฃi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplฤƒri tragice".

"Nu spuneลฃi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestaลฃi atenลฃie în utilizarea reลฃelelor de socializare. Este de preferat sฤƒ restricลฃionaลฃi accesul la acestea, astfel încât sฤƒ poatฤƒ fi vizualizate doar de cฤƒtre prieteni. Evitaลฃi postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveลฃi în vedere cฤƒ nu tot ceea ce citiลฃi sau vedeลฃi pe Internet este adevฤƒrat! Informaลฃiile aflate pe o paginฤƒ web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator ลŸi pot înfฤƒลฃiลŸa situaลฃii care nu s-au petrecut niciodatฤƒ. Nu instalaลฃi pe calculator programe sau aplicaลฃii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conลฃine viruลŸi ลŸi pot produce pagube irecuperabile. În cazul în care primiลฃi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideลฃi. De asemenea, nu accesaลฃi link-uri sau ataลŸamente primite odatฤƒ cu astfel de mesaje", mai recomandฤƒ poliลฃiลŸtii.

Mesajul poliลฃiลŸtilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul "Balena Albastrฤƒ", în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea ลŸi chiar suicidul. Autoritฤƒลฃile spun cฤƒ jocul nu este un fenomen în România însฤƒ campania este una de prevenire.

"Pe reลฃele de socializare, mai ales în ลฃฤƒri care folosesc limbi slavice, circulฤƒ un joc pe calculator, care are 50 de niveluri ลŸi presupune îndeplinirea de cฤƒtre participant a unor sarcini pe care le primeลŸte de la un “custode” sau “mentor”. Dupฤƒ intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie sฤƒ facฤƒ dovada cฤƒ le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleลฃe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referฤƒ la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groazฤƒ, escaladarea unor clฤƒdiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ลฃฤƒri ne-a indicat cฤƒ acest joc nu este promovat doar pe reลฃele de socializare, ci ลŸi pe forumuri private sau diferite canale pe web",explicฤƒ reprezentanลฃii Poliลฃiei Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta ลŸi alte denumiri, nu doar "Balena Albastrฤƒ", aลŸa cum a fost iniลฃiat, efectele lui fiind aceleลŸi. Jocul a apฤƒrut în Rusia, unde a fฤƒcut peste o sutฤƒ de victime, extinzându-se ลŸi în alte ลฃฤƒri, printre care ลŸi Republica Moldova.

"Existฤƒ ลฃฤƒri în care jocurile accesate în mediul virtual au fฤƒcut victime. Aveลฃi mereu în atenลฃie cu cine interacลฃionaลฃi dumneavoastrฤƒ sau cei dragi, pe reลฃele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vฤƒ recomandฤƒm tuturor celor care sunteลฃi timoraลฃi sau ameninลฃaลฃi de „prietenii” din mediul virtual, sฤƒ cฤƒutaลฃi sprijin la persoanele dragi sau la autoritฤƒลฃi. De asemenea, dacฤƒ în jurul dumneavoastrฤƒ observaลฃi persoane care ลŸi-au schimbat comportamentul în ultima perioadฤƒ, inclusiv în mediul online, anunลฃaลฃi autoritฤƒลฃile. Acordaลฃi-le timp celor dragi!", transmit poliลฃiลŸtii.

Ministerul Educaลฃiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând sฤƒ discute acest subiect cu reprezentanลฃii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reacลฃia autoritฤƒลฃilor vine dupฤƒ ce cinci elevi ai ลžcolii gimnaziale "Veronica Micle" din IaลŸi, cu vârste cuprinse între 12 ลŸi 13 ani, au ajuns la spital, vineri, dupฤƒ ce în timpul pauzei au decis sฤƒ se joace un joc periculos, ลฃinându-ลŸi respiraลฃia. Surse locale au spus cฤƒ elevii ar fi jucat "Balena Albastrฤƒ", însฤƒ informaลฃia nu a fost confirmatฤƒ de Poliลฃie. Inspectoratul Judeลฃean de Poliลฃie a deschis o anchetฤƒ.

Biserica Ortodoxฤƒ Românฤƒ cere autoritฤƒลฃilor sฤƒ ia mฤƒsuri de prevenลฃie.

Psihologii spun cฤƒ motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparลฃine unui grup, simลฃind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraลฃie. SpecialiลŸtii susลฃin cฤƒ perioada preadolescentinฤƒ ลŸi cea adolescentinฤƒ reprezintฤƒ momentul în care copilul este tentat sฤƒ participe la astfel de jocuri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ