12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPoftiti pe Calderon, la baclavale si caimac!

Poftiti pe Calderon, la baclavale si caimac!

Deschideti cu incredere usa micutei patiserii si inspirati adanc, caci dulciurile orientale preparate de libanezul Abbas Fadel sunt pe cat de gustoase, pe atat de parfumate.

La Fadel gasesiti 30 de feluri de prajituri dulci, dar si patru feluri sarate – cu branza, cartofi, ciuperci si spanac, numite Moajanet. Dintre cele mai ispititoare varietati dulci va recomandam osmelie cu caimac, baclavaua cu nuca, fistic, caju si muguri de pin, saivie cu crema de lapte, mamul – un amestec din gris cu nuca, fistic si curmale, sau sfuf, un fel de cozonac cu sofran.

Baclavalele sunt diferite fata de cele turcesti, cu care sunt obisnuiti romanii. Cele turcesti sunt foarte dulci, nu poti manca mai mult de doua bucatele, ne explica Fadel, care guverneaza lumea dulciurilor orientale din Bucuresti inca din 2000. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sunt facute cu sirop de zahar. La prepararea celor libaneze, in schimb, se foloseste mierea. Gustul e diferit si poti manca linistit, fara sa ti se faca rau.

Fadel dezvaluie si secretul baclavalei e: cea mai importanta parte este foietajul, dar si cum il intinzi. Ai nevoie de multa experienta, timp si rabdare, dar daca ai coca gata, totul este floare la ureche. Foaia trebuie sa fie bine intinsa si foarte subtire. “Daca este groasa, deja nu mai este baclava”, spune Fadel. In plus, la unele tipuri de baclava se foloseste si apa de trandafiri.

Modul de pregatire al prajiturilor este important, dar ceea ce le face cu adevarat speciale pe cele de la Fadel este un ingredient secret pe care proprietarul il adauga in toate retetele: sufletul. “Desi exista mai multe patiserii de genul asta in Bucuresti, nu toate sunt la fel de bune si de-asta se inchid, pentru ca nu se pune suflet in preparare. Sufletul vine de la Dumnezeu si ma ajuta. Eu nu stiu sa fac altfel”, spune libanezul, ai carui musterii fideli sunt copiii, innebuniti dupa minunatiile dulci care le fac cu ochiul din vitrina. “Folosesc marfa de cea mai buna calitate. Nu conteaza ca romanii nu stiu exact retetele, mie asa imi place. Si acasa, nu vreau mancare doar ca sa fie, vreau mancare buna. Asa vreau si aici, la magazin. Nu vreau produse ieftine si atat”, spune Fadel. De exemplu, in afara de ingredientele de baza – faina, gris, ulei, praf de copt si zahar – restul ingredientelor si condimentelor le cumpara din Liban. “Nuca de cocos din Romania nu este buna, este un fel de praf. Aducem din Liban fulgi mari de cocos”, spune patiserul.

Placerile patiserului

Fadel nu este doar proprietarul unei patiserii, este un barbat indragostit de mancarea buna. Ii plac bucataria romaneasca si cea italieneasca. Din felurile romanesti, preferatul lui este salata de vinete. Ador si ardeii copti cu sare, usturoi, lamaie si ulei.

Nu ii place deloc mamaliga, dar ii plac ciorba de loboda – “spanac rosu”, cum o numeste el. A prins drag si de sarmalele, dar spune ca cele libaneze sunt mult mai bune decat cele romanesti. Sotia sa este romanca si mesele in familie contin si mancare traditionala romaneasca, insa Fadel spune foarte hotarat ca mancarea libaneza este cea mai buna din lume: “Si romanii stiu ca mancarea libaneza este numarul unu, de-asta restaurantele libaneze sunt atat de cautate”. Acasa, gateste tot felul de mancaruri pentru sotie si copii. Face niste macaroane excelente, un falafel “cum nu gasesti in Romania” sau orez cu peste. “De cand eram mic copil ma uitam la mama cum gatea si o mai ajutam. De la ea am invatat multe lucruri”, spune Fadel.

Din prajiturile de la patiseria sa, cel mai mult ii place sa manance fidea cu branza dulce si prajituri cu caimac, alaturi de un ceai bun si o narghilea, pe care o fumeaza zilnic.

Poveste lui Fadel

Fadel s-a nascut in 1956 in Liban si a venit in Romania acum 14 ani. A deschis micul magazin de delicatese in 2000, dar nu este incepator in tainele patiseriei. Familia sa mai are inca doua patiserii deschise in Liban, cu o traditie de mai bine de o suta de ani. “Sunt cele mai bune din tara. Daca mergi in Liban si intrebi de patiserii, toata lumea le cunoaste”, se mandreste Fadel.

Spune ca ii place atat de mult in Romania, incat nu s-ar mai intoarce in Liban. Merge doar in vizita, o data pe an. “La inceput, daca ma scoteai din Liban era ca si cum ai fi scos un peste pe uscat.  Acum e invers, nu mai vreau sa plec de aici”.

Unul dintre motivele pentru care este atat de atasat de tara noastra este familia sa. Este casatorit cu Camelia si au impreuna doi copii: un baiat, Mohamed, care implineste in curand 14 ani si o fetita, Neamet, de noua ani. Fadel se amuza si spune ca, desi micutilor le plac la nebunie dulciurile de la patiserie, abia asteapta sa manance de la McDonald’s cand ies in oras.

Ii place atat de mult aici, incat el si familia sa tin atat sarbatorile musulmane, cat si pe cele crestine. “Copiii mei iubesc Craciunul, in noaptea de Ajun il asteapta tot timpul pe Mos”, spune Fadel. In timpul sarbatorilor, aduce si cozonaci la patiserie, si spune ca si el ii mananca cu placere.

Sarmale libaneze

Sarmalele libaneze se prepara cu frunze proaspete de vita de vie, care se pun in apa fierbinte si se oparesc timp de cateva minute, pana se inmoaie si pot fi usor rulate.

Carnea de vita se toaca si se amesteca cu orez, se săreaza, iar apoi se adauga lamaie, usturoi si menta maruntita. Se invelesc sarmalele si se lasa la fiert o ora, o ora si jumatate. Zeama care se lasa este usor acrisoara si foarte aromata.

Reteta copilariei lui Fadel: Se aleg cativa cartofi mici si se scobesc in interior, dupa care se fierb sau se baga la cuptor. Carnea se taie in bucatele mici, se prajeste, dupa care se adauga muguri de pin. Se condimenteaza cu sare si piper. Cu acest amestec se umplu cartofii. Se servesc cu garnitura de orez si fidea si se orneaza cu sos de rosii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă