22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPlumb către ministrul francez de Interne:Românii nu sunt infractorii de serviciu! Asumaţi-vă...

Plumb către ministrul francez de Interne:Românii nu sunt infractorii de serviciu! Asumaţi-vă eşecul!

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb i-a scris ministrului francez de Interne, Claude Gueant, atrăgându-i atenţia că prin formulările pe care le foloseşte public asociază infracţionalitatea cu naţionalitatea română, potrivit Mediafax.

Ea apreciază că acesta este un fapt “inacceptabil şi profund incorect faţă de cetăţenii români”.

“În acest fel vă situaţi nu numai în afara spiritului comunitar care ar trebui să ne unească, dar şi în afara limitelor decenţei în raportul dintre două state cu relaţii cordiale mult mai vechi decât guvernarea din care faceţi parte. Românii nu sunt infractorii de serviciu pe care să-i invocaţi dumneavoastră atunci când aveţi nevoie să ridicaţi vocea fiindcă vă pierdeţi procentele din sondaje. Românii nu sunt duşmanul colectiv al francezilor decât dacă dumneavoastră vreţi să-i faceţi să fie; iar prin catalogări profund nedrepte precum cea la care aţi recurs, s-ar putea să reuşiţi. Dar dacă mai inventaţi un inamic al bunăstării poporului francez, nu înseamnă neapărat că veţi reuşi să păreţi dumneavoastră un prieten mai bun pentru cei pe care vremelnic îi conduceţi”, scrie Rovana Plumb.

Europarlamentarul PSD atrage de asemenea atenţia că “infracţionalitatea pe teritoriul unui stat membru UE este responsabilitatea acelui stat, la fel ca şi aplicarea politicii privind imigraţia”.

“În UE există imigraţie ilegală şi există infracţionalitate în rândul imigranţilor; facem cu toţii eforturi să creăm un cadru eficient de combatere a acestor fenomene, şi cu siguranţă am fi mai eficienţi dacă ne-am concentra asupra măsurilor concrete şi nu asupra acuzaţiilor gratuite la adresa altor naţionalităţi. Când instituţiile sau legile eşuează, ele trebuie întărite sau îmbunătăţite. Când nu reuşeşti singur, ceri ajutorul partenerilor europeni. În niciun caz nu învinovăţeşti un alt popor, prin intermediul unor mesaje populiste plasate în presă”, mai scrie Rovana Plumb.

Ea îi transmite lui Gueant că, dacă Guvernul din care acesta face parte nu a reuşit să gestioneze eficient siguranţa cetăţenilor francezi, nu trebuie dată vina pe o minoritate sau categorie de imigranţi.

“Asumaţi-vă eşecul, şi luaţi măsuri mai eficiente. Din moment ce aveţi cifre atât de exacte cu privire la apartenenţa etnică a infractorilor, atunci ne-am putea aştepta să aveţi acces şi la instrumente mai exacte şi mai eficiente de a-i controla. Infractorii care acţionează pe teritoriul Franţei aparţin, cu siguranţă, unei diversităţi de naţiuni, comunitare şi extra-comunitare, mai mari sau mai mici, dar nu naţionalitatea lor este condamnabilă, ci faptul că ei comit infracţiuni. Pedepsiţi-i individual, dur şi ferm, pentru ilegalităţile pe care le comit, indiferent dacă sunt români sau nu. Însă nu loviţi un întreg popor doar ca să apăreţi în presă drept un apărător al naţiunii franceze de invaziile străine”, mai scrie Plumb.

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris, informează AFP.

“Trebuie să trecem la o viteză superioară în privinţa returului (infractorilor români – n.red.) în ţara de origine”, a declarat Gueant în cursul unei vizite pe bulevardul Champs-Elysees, unde, potrivit poliţiei, există “toate formele de delincvenţă comise de români” – furturi, spargeri, comerţ la negru.

“Ajunge, cetăţenii noştri nu mai pot suporta aceste lucruri”, afirmă Gueant.

“Pot exista expulzări de la frontiere”, chiar dacă românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, afirmă ministrul. “Va fi vorba de expulzări voluntare sau forţate”, adaugă el.

“Aproximativ 1.200 de cetăţeni români au fost deferiţi justiţiei (…) în primele şapte luni ale anului la Paris. Delincvenţii români reprezintă un inculpat din zece în capitală”, a precizat el.

Potrivit ministrului de Interne, “în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă