12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPLOIEŞTI: Muzeul "I.L. Caragiale" a fost retrocedat moştenitoarei fostului proprietar

PLOIEŞTI: Muzeul “I.L. Caragiale” a fost retrocedat moştenitoarei fostului proprietar

Consiliul Judeţean Prahova, instituţie care deţine în proprietate clădirea în care funcţionează Muzeul “Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, a aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, trecerea din domeniul public în domeniul privat a clădirii cu suprafaţă de 130 de metri şi a terenului aferent acesteia, cu suprafaţă de 457 de metri, unde funcţionează acest muzeu, măsura fiind primul pas în procesul de retrocedare, după ce o instanţă a decis ca imobilul să fie redat moştenitoarei fostului proprietar, informează Mediafax.

Clădirea, cunoscută drept “Casa Dobrescu”, monument de arhitectură construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost amenajată ca muzeu dedicat lui I.L .Caragiale în anul 1962 şi de atunci are această destinaţie.

Conform documentelor Consiliului Judeţean Prahova, în anul 2001 imobilul a fost revendicat de către fosta proprietară. Cinci ani mai târziu, prin dispoziţie a preşedintelui de la acea vreme al CJ Prahova, cererea de restituire în natură a fost respinsă “deoarece solicitanta nu a depus acte doveditoare ale proprietăţii” se arată într-un raport întocmit anul acesta de Direcţia Patrimoniu a CJ Prahova.

Decizia prin care se respingea restituirea în natură a fost atacată în instanţă, iar în anul 2014 Tribunalul Prahova a dispus restituirea în natură către moştenitoarea fostei proprietare, sentinţa rămânând definitivă şi irevocabilă prin decizie a Curţii de Apel Ploieşti. Conform sentinţei judecătoreşti, clădirea va avea în continuare destinaţie de muzeu timp de zece ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă