33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialPLDM este dispus să accepte funcţia de preşedinte, PL e dispus să...

PLDM este dispus să accepte funcţia de preşedinte, PL e dispus să renunţe la şefia Parlamentului

Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat este dispus să renunţe funcţia de premier şi să o accepte pe cea de preşedinte al statului, în timp ce Partidul Liberal este gata să cedeze funcţia de preşedinte al Parlamentului, care îi revine în prezent, potrivit Newsin.

Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat (PDM) fac parte în prezent din coaliţia aflată la guvernare în R. Moldova – Alianţa pentru Integrare Europeană. Din AIE mai face parte şi Alianţa Moldova Noastră, care însă la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie nu a reuşit să mai intre în Parlament.

Cele trei partide – PLDM, PL şi PDM – negociază în prezent formarea unei noi coaliţii prooccidentale, după alegerile din 28 noiembrie. Dintre cele trei formaţiuni, liberal-democraţii au câştigat cele mai multe mandate în Parlament (32) la ultimele alegeri legislative. În această calitate, au iniţiat negocierile şi au propus o împărţire a principalelor trei funcţii în stat: din PLDM ar urma să provină premierul, liberalii, cu 12 mandate, l-ar da pe preşedintele Parlamentului, iar din PD (15 mandate) va proveni candidatul la preşedinţia ţării.

Aceeaşi împărţire a funcţiilor a stat şi la baza AIE. Marian Lupu, liderul PD, a fost candidatul AIE pentru şefia statului, însă el nu a reuşit să fie ales, pentru că AIE nu dispunea în Parlament de cele 61 de voturi necesare (avea doar 53). Situaţia s-ar putea repeta şi acum, pentru că în viitorul legislativ celor trei partide le-ar mai trebui două voturi de la comunişti pentru a-şi putea impune candidatul la preşedinţie.

Într-un interviu acordat Europei Libere, liderul PD, Marian Lupu, a sugerat că nu şi-ar mai dori fotoliul de preşedinte al ţării – pe care nu îl are asigurat în actuala configuraţie a Parlamentului -, ci ar prefera funcţia de preşedinte al Parlamentului, în care poate fi ales cu 51 de voturi.

Preşedintele Parlamentului ar deveni şi preşedintele interimar al ţării până la alegerea unui nou şef al statului. În cazul în care noul parlament nu ar reuşi nici de data aceasta, după două încercări, să-l aleagă pe şeful statului, potrivit Constituţiei, legislativul va trebui dizolvat şi vor fi convocate noi alegeri anticipate. Interimatul ar fi asigurat în continuare de preşedintele Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar.

“Am considerat că partidul care deţine cele mai multe mandate, să deţină şi cea mai responsabilă funcţie. Cu toate acestea, PLDM nu se ţine de funcţia de premier. Vom accepta şi funcţia de preşedinte, chiar dacă preşedintele nu va fi ales”, a declarat joi, la Publika TV, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, relatează UNIMEDIA.

În acelaşi context, prim-vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru, susţine că Partidul Liberal nu va pune piedici în formarea Alianţei pentru Integrare Europeană 2, permiţând liderului PDM, Marian Lupu, să ajungă preşedinte de ţară prin funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Premierul Vlad Filat declara joi că PLDM şi-a ales funcţia cea mai vulnerabilă şi mai instabilă, cea de premier, argumentând că şeful statului nu poate fi demis, preşedintele Parlamentului poate fi demis cu majoritate de două treimi din numărul deputaţilor, dificil de obţinut, pe când premierul şi întreg guvernul pot fi demişi cu majoritate calificată, de 51 de mandate.

Pe de altă parte, cei doi prim-vicepreşedinţi ai PLDM şi PL şi-au exprimat ferm speranţa că se vor găsi două mandate de la comunişti şi că preşedintele va fi ales în Parlament, prin votul deputaţilor.

Mihai Godea şi Anatol Şalaru au reiterat poziţia partidelor pe care le reprezintă în privinţa votării unui candidat la funcţia de preşedinte al ţării, înaintat de o potenţială coaliţie de centru-stânga. “Este oficial de la formarea PL-ului – nu vom vota niciodată un candidat comunist şi nici unul propus de o coaliţie de centru-stânga, chiar dacă candidatul ar fi Mihai Ghimpu. El nu ar accepta aşa ceva”, a spus Şalaru.

Prim-vicepreşedintele PLDM susţine că la întâlnirea liderilor PLDM, PDM şi PL, oferta privind funcţiile cheie şi principiile de partajare a fost făcută. Acesta a mai spus că, în opinia sa, vineri se vor finaliza discuţiile privind împărţirea celor trei funcţii-cheie, dar şi a funcţiilor din instituţiile subordonate Parlamentului. “Vom stărui să ieşim cu rezultate concrete din întâlnirea de mâine. PLDM va da dovadă de maximă deschidere şi flexibilitate”, a spus Godea.

Vineri seara are loc cea de-a doua întâlnire a partidelor proeuropene din Parlament. Tot vineri, dimineaţă, urmau să se mai întâlnească pentru o a treia rundă de negocieri liderii PDM şi PCRM. La Chişinău se află şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Cele mai citite

MAE confirmă că un român a murit în inundațiile din Italia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat cetăţenia română a celei de-a treia persoane dispărute, şi ulterior găsită decedată, în urma inundaţiilor produse, pe 31...

Trei persoane transportate la spital, după un conflict spontan în Tulcea

Trei persoane au fost transportate la spital în urma unui conflict spontan care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Tulcea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă