36.4 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăLifestyleVIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de astăzi, s-au scurs clipe, momente, istorii, experiențe care au creionat omul de astăzi. Doamna Maria Dragomiroiu a acceptat invitația jurnalistului Adrian Artene de a-și povesti istoria, fără artificii, romantism sau dublă măsură, în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”.

Maria Dragomiroiu și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. La o vârstă fragedă, a părăsit comuna natală pentru a se stabili în București, unde a urmat cursurile Liceului „I. L. Caragiale”. În timpul anilor de liceu, a participat la concursul „Floarea din grădină”, însă juriul a ezitat să-i ofere trofeul, considerând că vocea ei seamănă prea mult cu cea a Mariei Tănase.

Primul album al artistei, „Floricică de pe coastă”, lansat în 1983, a fost un succes răsunător, vânzându-se în peste un milion de exemplare.

Primii pași în muzică i-a făcut îmbrățișând un acordeon pe care abia a reușit să și-l cumpere din ceva bani câștigați de ea după ce a vândut țuica produsă de tatăl ei.

Tăticul meu mi-a cumpărat, că mi-am dorit foarte mult, un acordeon cu 12 bași. Am văzut că un coleg de-al meu mai înstărit avea acordeon și nu l-am lăsat pe tăticu până nu mi-a luat. Și cum mi l-a luat? Tot prin munca mea… pentru că să faci rost de 1.200 de lei, salariu unui om de la oraș, trebuia să muncești, să vinzi… țuică, băuturi.

Maria Dragomiroiu

Viața artistei nu a fost una simplă, ba chiar la un moment dat a avut o cumpănă teribilă când s-a întâlnit cu moartea. Acestea este un episod pe care îl povestește cu greu pentru că încă doare.

Eu am muncit o vară întreagă și tăticul meu făcea cea mai bună țuică de prune și mă duceam cu ea la piațetă unde mergeam să o vând. Și așa am făcut bani și pentru acordeon, dar și să ne acoperim casa noastră. Asta însemna fericire pentru un copil de la țară.

Maria Dragomiroiu

CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE:

05:45 – Învăța noaptea, la lumina lămpii
08:50 – A vândut țuică o vară ca să-și cumpere acordeon
13:18 – Cânta la nunți încă din copilărie
18:27 – Nimic fără Dumnezeu!
20:25 – „Am plecat la București cu un coș cu struguri”
25:37 – De la învățatul la lampă, la „șarpele de lumini” al Capitalei
28:57 – Vedeta colegiului „I.L. Caragiale”
31:14 – Părinții n-au ascultat-o niciodată pe o scenă
38:21 – „Și acum, când cânt, plâng!”
43:23 – Amintirea mamei îi stârnește lacrimi
46:12 – Teama care o apasă: „Nu mai vreau să trăiesc!”
47:39 – Se roagă de fiecare dată înainte de a păși pe scenă
57:09 – Ce i-ar spune fetiței Maria de odinioară
59:27 – De ce nu-și ascultă muzica pe care o cântă
01:07:44 – A rănit-o judecata strâmbă a oamenilor
01:13:37 – Cumpăna vieții: s-a întâlnit cu moartea!
01:17:59 – Le cânta deseori lui Nicolae și Nicu Ceaușescu: „Să vină aia mică!”
01:21:36 – Cum a cheltuit primii bani câștigați de la familia Ceaușescu
01:23:28 – „Lumea este oglinda sufletului tău”

Citește și:

Maria Dragomiroiu la „Rețeaua de Idoli”: „Lumea mă recunoaște pe stradă și asta nu este ușor de dus”

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă