2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPLDM este dispus să accepte funcţia de preşedinte, PL e dispus să...

PLDM este dispus să accepte funcţia de preşedinte, PL e dispus să renunţe la şefia Parlamentului

Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat este dispus să renunţe funcţia de premier şi să o accepte pe cea de preşedinte al statului, în timp ce Partidul Liberal este gata să cedeze funcţia de preşedinte al Parlamentului, care îi revine în prezent, potrivit Newsin.

Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat (PDM) fac parte în prezent din coaliţia aflată la guvernare în R. Moldova – Alianţa pentru Integrare Europeană. Din AIE mai face parte şi Alianţa Moldova Noastră, care însă la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie nu a reuşit să mai intre în Parlament.

Cele trei partide – PLDM, PL şi PDM – negociază în prezent formarea unei noi coaliţii prooccidentale, după alegerile din 28 noiembrie. Dintre cele trei formaţiuni, liberal-democraţii au câştigat cele mai multe mandate în Parlament (32) la ultimele alegeri legislative. În această calitate, au iniţiat negocierile şi au propus o împărţire a principalelor trei funcţii în stat: din PLDM ar urma să provină premierul, liberalii, cu 12 mandate, l-ar da pe preşedintele Parlamentului, iar din PD (15 mandate) va proveni candidatul la preşedinţia ţării.

Aceeaşi împărţire a funcţiilor a stat şi la baza AIE. Marian Lupu, liderul PD, a fost candidatul AIE pentru şefia statului, însă el nu a reuşit să fie ales, pentru că AIE nu dispunea în Parlament de cele 61 de voturi necesare (avea doar 53). Situaţia s-ar putea repeta şi acum, pentru că în viitorul legislativ celor trei partide le-ar mai trebui două voturi de la comunişti pentru a-şi putea impune candidatul la preşedinţie.

Într-un interviu acordat Europei Libere, liderul PD, Marian Lupu, a sugerat că nu şi-ar mai dori fotoliul de preşedinte al ţării – pe care nu îl are asigurat în actuala configuraţie a Parlamentului -, ci ar prefera funcţia de preşedinte al Parlamentului, în care poate fi ales cu 51 de voturi.

Preşedintele Parlamentului ar deveni şi preşedintele interimar al ţării până la alegerea unui nou şef al statului. În cazul în care noul parlament nu ar reuşi nici de data aceasta, după două încercări, să-l aleagă pe şeful statului, potrivit Constituţiei, legislativul va trebui dizolvat şi vor fi convocate noi alegeri anticipate. Interimatul ar fi asigurat în continuare de preşedintele Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar.

“Am considerat că partidul care deţine cele mai multe mandate, să deţină şi cea mai responsabilă funcţie. Cu toate acestea, PLDM nu se ţine de funcţia de premier. Vom accepta şi funcţia de preşedinte, chiar dacă preşedintele nu va fi ales”, a declarat joi, la Publika TV, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, relatează UNIMEDIA.

În acelaşi context, prim-vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru, susţine că Partidul Liberal nu va pune piedici în formarea Alianţei pentru Integrare Europeană 2, permiţând liderului PDM, Marian Lupu, să ajungă preşedinte de ţară prin funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Premierul Vlad Filat declara joi că PLDM şi-a ales funcţia cea mai vulnerabilă şi mai instabilă, cea de premier, argumentând că şeful statului nu poate fi demis, preşedintele Parlamentului poate fi demis cu majoritate de două treimi din numărul deputaţilor, dificil de obţinut, pe când premierul şi întreg guvernul pot fi demişi cu majoritate calificată, de 51 de mandate.

Pe de altă parte, cei doi prim-vicepreşedinţi ai PLDM şi PL şi-au exprimat ferm speranţa că se vor găsi două mandate de la comunişti şi că preşedintele va fi ales în Parlament, prin votul deputaţilor.

Mihai Godea şi Anatol Şalaru au reiterat poziţia partidelor pe care le reprezintă în privinţa votării unui candidat la funcţia de preşedinte al ţării, înaintat de o potenţială coaliţie de centru-stânga. “Este oficial de la formarea PL-ului – nu vom vota niciodată un candidat comunist şi nici unul propus de o coaliţie de centru-stânga, chiar dacă candidatul ar fi Mihai Ghimpu. El nu ar accepta aşa ceva”, a spus Şalaru.

Prim-vicepreşedintele PLDM susţine că la întâlnirea liderilor PLDM, PDM şi PL, oferta privind funcţiile cheie şi principiile de partajare a fost făcută. Acesta a mai spus că, în opinia sa, vineri se vor finaliza discuţiile privind împărţirea celor trei funcţii-cheie, dar şi a funcţiilor din instituţiile subordonate Parlamentului. “Vom stărui să ieşim cu rezultate concrete din întâlnirea de mâine. PLDM va da dovadă de maximă deschidere şi flexibilitate”, a spus Godea.

Vineri seara are loc cea de-a doua întâlnire a partidelor proeuropene din Parlament. Tot vineri, dimineaţă, urmau să se mai întâlnească pentru o a treia rundă de negocieri liderii PDM şi PCRM. La Chişinău se află şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Cele mai citite

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...

Andrei Baciu a demisionat din fruntea CNAS, după ce numele lui apare în dosarul vaccinurilor

Medicul Andrei Baciu și-a anunțat demisia, în dimineața de 11 decembrie 2023, din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demisia...
Ultima oră
Pe aceeași temă