14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialPianul lui Brahms, la licitaţie

Pianul lui Brahms, la licitaţie

Instrumentul muzical pe care a cântat renumitul compozitor îi aparţine în prezent lui Ionel Pantea.

Colecţionarii de obiecte de artă pot licita şi instrumente muzicale. Organizatorii scot la licitaţie pianul artistului Ionel Pantea. Instrumental, marca Tafel­klaver, este un pian vienez cu inserţii decorative vechi de 200 de ani. Pe acest pian a cântat J. Brahms la Palais Labkowitz. Este un instrument rar, deoarece era folosit de iubitorii de muzică care-l preferau mai mult de decor. Instrumentul avea o sonoritate asemănătoare Hammerklavier-ului cunoscut în secolul XVIII.

Pianul scos la licitaţie a fost construit într-o manufactură Gottingen la începutul secolului XIX şi se pare că şi-a trăit anii de glorie la Viena, în saloanele Palatului Lab­kowitz. Se presupune că pe acest instrument ar fi cântat şi Beethoven. Până acum a supravieţuit războaielor, mutărilor şi schimbărilor de proprietar.  

Maestrul Ionel Pantea, ultimul posesor al instrumentului, l-a achiziţionat dintr-o expoziţie de antichităţi din Viena în 1992 şi l-a restaurant la Cluj anul trecut. „Toate piesele donate de artişti sau de familiile acestora au făcut obiectul unei licitaţii ce a avut loc pe data de 26 martie la Muzeul de Artă Cluj. Ele au fost donate, iar o parte din ele, valorificate în scopul susţinerii financiare a Festivalului Stu­denţesc de Opera «Viva Vox»” a declarat Sabin Rus, directorul de imagine al festivalului. Umbreluţa japoneză care a însoţit-o pe artista Lya Hubic în spectacolele „Madama Butterfly” va fi scoasă la licitaţie cu preţul de pornire de 500 de euro. Umbrela a făcut parte din recuzita personală a interpretei şi este confecţionată din lemn şi mătase pictată.

Un alt obiect ce va putea fi licitat de public este vaza de Sevres, obţinută de marele interpret Ludovic Spiess în debutul carierei sale, la Toulouse, în 1964. Caseta muzicală de ţigarete ce i-a aparţinut lui David Ohanesian, cu încrustaţii manuale şi motive arabe confecţionată din fildeş, este unul dintre obiectele pe care publicul le poate duce acasă. Iubitorii de arme decorative îşi pot adăuga în colecţia personală spada de recuzită a tenorului Constantin Nica. Spada l-a însoţit pe artist în toate spectacolele „Carmen” şi „Lucia de Lamermoor” în care a jucat acesta. 

Invitaţi şi programe

Festivalul Viva Vox va avea două secţiuni: prezentarea spectacolelor claselor de operă şi ­cursuri de măiestrie la specializările regie teatru muzical, dirijat operă, coregrafie, jurnalism muzical şi management cultural – impresariat artistic. Evenimentul are loc până pe 15 mai şi beneficiază de prezenţa unor mari personalităţi artistice ale momentului: Sissy Tamer, Viorica Cortez, Ionel Pantea, Simona Noja, Petre Sbârcea şi Costin Popa.

Cele mai citite

Transumanismul și inteligența artificială

Caracterizat sintetic, umanismul este concepția care-și asumă centralitatea omului în univers și îndeamnă la acțiuni de sprijinire a oamenilor, de eliberare și emancipare a...

Avertizare meteo pentru Pakistan. Temperaturile au atins 53 de grade Celsius

Autoritățile pakistaneze au emis luni o avertizare serioasă pentru femeile însărcinate și persoanele în vârstă, din cauza valului de căldură extremă care afectează țara....

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă