17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialPeste 5000 de refugiați sunt blocați între Grecia și Macedonia

Peste 5000 de refugiați sunt blocați între Grecia și Macedonia

Peste 5.000 de refugiaţi erau blocaţi, sâmbătă, la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia şi Macedonia, informează AFP citată de Agerpres.

Migranții sunt blocați în urma deciziei mai multor ţări din Balcani de a instaura noi plafoane ale numărului de străini acceptaţi zilnic, a anunţat poliţia locală greacă.

Macedonia a decis, în urmă cu o săptămână, să închidă frontiera sa în cazul refugiaţilor afgani şi să permită doar trecerea refugiaţilor sirieni şi irakieni. Dintre aceştia din urmă, autorităţile macedonene îi resping pe cei care nu au paşapoarte valabile. Începând de joi seară, doar 150 de refugiaţi au putut traversa frontiera macedoneană. 

Slovenia, Croaţia şi Serbia au decis şi ele să limiteze numărul de refugiaţi ce intră pe teritoriile lor, după ce Austria a impus, în urmă cu zece zile, plafonarea intrării migranţilor la 80 de solicitanţi de azil şi 3.200 de persoane în tranzit în fiecare zi. 

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015). 

Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, “ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM. 

Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranţii şi refugiaţii încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia. Un număr de 35.132 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceştia (48%) provin din Siria, un sfert sunt originari din Afganistan şi 17% din Irak.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Vladimir Putin, reacție după atentatul asupra premierului slovac Robert Fico

Președintele Vladimir Putin a vorbit despre atentatul asupra premierului slovac Robert Fico. Liderul de la Kremlin consideră atacul drept o "crimă odioasă". ''Am aflat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă