13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPeste 4.500 de brazi de Crăciun, confiscaţi în ultima săptămână

Peste 4.500 de brazi de Crăciun, confiscaţi în ultima săptămână

Peste 4.500 de brazi de Crăciun şi aproape 600 metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi, în ultima săptămână, în urma unor acţiuni comune ale IGPR, Ministerului Mediului şi Romsilva, poliţiştii constatând, totodată, peste 65 de infracţiuni la Codul Silvic, informează NewsIn.

Potrivit sursei citate, în perioada 13 – 17 decembrie, echipe comune ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au acţionat la nivel naţional în cadrul Planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea – comercializarea materialelor lemnoase şi a Pomilor de Crăciun.

În urma controalelor, au fost constatate 66 de infracţiuni la Codul Silvic şi alte 510 abateri de la normele care reglementează regimul silvic. De asemenea, în urma acţiunilor au fost confiscaţi 4.502 brazi de Crăciun şi 592 metri cubi de material lemnos.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă se pedepseşte, conform legii, cu închisoare de la două la şase luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Mai mult, dacă valoarea prejudiciului produs prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă, fapta constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amendă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă