23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPeste 32.000 de islandezi cer referendum pentru aderarea la UE

Peste 32.000 de islandezi cer referendum pentru aderarea la UE

Peste 32.000 de islandezi au semnat, miercuri, o petiţie prin care cer organizarea unui referendum pentru continuarea negocierilor de aderare a ţării la Uniunea Europeană, relatează AFP, conform Mediafax.

Citeşte şi: Islandezii protestează faţă de retragerea candidaturii la UE fără referendum

Petiţia poate fi semnată pe Internet la adresa thjod.is, introducând numărul personal de Securitate Socială, fapt ce garantează credibilitatea numărătorii. Aceasta a depăşit pragul de 30.000 de persoane miercuri.

“Evident, oamenilor le pasă de această problemă. Suntem optimişti, dar rezultatul a fost mai bun decât am îndrăznit să sper”, a afirmat Jon Steindor Valdimarsson, liderul Já Ísland (Da, Islanda), un grup de organizaţii proeuropene care au iniţiat această petiţie.

Guvernul, în cadrul căruia coabitează două partide eurosceptice, a anunţat vineri că va apăra în Parlament un proiect de lege care-i oferă puterea de “a retrage candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană” depusă de Islanda în 2010.

Citeşte şi: Islanda nu mai vrea în UE. Drepturile de pescuit, mai importante

Potrivit lui Valdimarsson, 13 la sută din electorat a semnat deja petiţia, ceea ce ar putea impune organizarea unui referendum.

Grupul Já Ísland intenţionează să înmâneze petiţia preşedintelui Parlementului.

“Ar fi un prejudiciu adus intereselor politice şi economice ale poporului islandez ca poarta către Europa să fie închisă în acest moment”, a subliniat Valdimarsson.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă