17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPersona „non grata" pentru funcţionarii europeni în Transnistria

Persona „non grata” pentru funcţionarii europeni în Transnistria

Autorităţile din regiunea separatistă ameninţă Uniunea Europeană cu o măsură mai dură decât interzicerea temporară a accesului pe teritoriul Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN). Această măsură vine ca răspuns la decizia autorităţilor europene de a extinde interdicţia pentru circularea lor liberă în zona UE.

„Sancţiunile aplicate în 2003 au fost reînnoite de la an la an, acest lucru ne confirmă lipsa de interes a Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei din stânga Nistrului” – extras din comunicatul MAE al Transnistriei publicat pe site-ul oficial al departamentului mfa-pmr.org. Potrivit oficialilor de la Tiraspol extinderea sancţiunilor va afecta cursul procesului de negociere în formatul “5 +2”.

Oficialii UE au reînnoit interzicerea accesului oficialilor Transnistriei în ţările europene pentru încă un an. Dar, în acelaşi timp, UE a suspendat această decizie pentru şase luni pentru a contribui la reglementarea conflictului transnistrean. Asta înseamnă că până în martie liderii regiunii transnistrene pot călători liber în statele membre UE, iar la expirarea acestei perioade, interdicţia intră din nou în vigoare..

Uniunea Europeană a introdus din februarie 2003 restricţii pentru liderii regiunii transnistrene în spaţiul comunitar european. Documentul a fost motivat de atitudinea inflexibilă, necooperantă şi neconstructivă a liderilor din Transnistria în ceea ce priveşte negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Interdicţia a fost actualizată anual, iar oficialii europeni au promis să o menţină până când liderii regiunii separatiste îşi vor schimba atitudinea la negocieri. În fruntea listei se află liderul separatist, Igor Smirnov. Alături de el figurează şefi ai administraţiei locale, politicieni şi lideri ai unor organizaţii neguvernamentale.

„Nu putem vedea această decizie altfel decât o metodă de şantaj, presiune şi ameninţare la adresa cetăţenilor din Transnistria. Sancţiunile impuse în 2003, reînnoite de la an la an denotă lipsa de angajament al UE de a aduce o contribuţie reală la normalizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria.

Partea transnistreană îşi rezervă dreptul de a lua măsurile restrictive adecvate împotriva membrilor şi funcţionarilor Uniunii Europene, inclusiv limitarea posibilităţilor lor de a vizita regiunea transnistreană. “, se mai specifică în comunicatul MAE.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă