12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPermisul de conducere

Permisul de conducere

Au fost aduse noi modificari ale Regulamentului de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, publicate in MO nr. 64/26.01.2007.Pregatirea practica a persoanei, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE si subcategoriile A1 si B1, se poate efectua si de catre un instructor auto autorizat in conditiile legii, care a incheiat un contract cu unitatea autorizata in care solicitantul a efectuat pregatirea teoretica.
Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au inca varsta minima prevazuta de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehicului, respectiv, dar nu cu mai mult de trei luni inainte de implinirea acesteia sau, daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de un an inainte de implinirea varstei. Precizam ca doritorii trebuie sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E, Tr si de cel putin 21 de ani impliniti pentru categoriile D, DE, Tb si Tv, precum si pentru subcategoriile D1 si D1E.
Examinarea candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se poate efectua in zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie in parte. Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C si D ori subcategoriile C1 sau D1 trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B sau, dupa caz, sa fi fost declarata "admis" la examenul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria B. Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoriile BE, CE, DE ori subcategoriile C1E sau D1E trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B, C, D ori subcategoriile C1 sau D1 sau, dupa caz, sa fi fost declarata "admis" la examenul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoriile B, C, D ori subcategoriile C1 sau D1.

Suspendarea carnetului
Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de catre Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si in cazul in care  impotriva titularului acestuia s-a hotarat o astfel de masura de catre o autoritate straina competenta pentru o fapta savarsita pe teritoriul altui stat, in conditiile stabilite prin Conventia europeana cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificata de Romania prin Legea nr. 126/1997.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă