25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPentagonul susține că atacul cu bombă non-atomică, în Afganistan, nu a avut...

Pentagonul susține că atacul cu bombă non-atomică, în Afganistan, nu a avut nevoie de aprobarea președintelui Donald Trump. Cine a ordonat folosirea „mamei tuturor bombelor”

Operațiunea de lansare, joi seara, a unei bombei non-atomice supranumită „mama tuturor bombelor”, s-a făcut la ordinul direct al Comandatului Armatei SUA din Afganistan și nu a avut nevoie de aprobarea președintelui american Donald Trump, susțin oficialii de la Pentagon, citați de Associated Press, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, generalul John Nicholson are autoritatea necesară pentru a ordona lansarea celei mai mari bombe non-nucleare dezvoltată de către Statele Unite. Mai mult, generalul avea această autoritate dinainte de învestirea preşedintelui Trump la Casa Albă, au mai afirmat oficialii.

Astfel, comandantul Armatei SUA din Afganistan a catalogat drept „pur tactică” decizia de a lansa cea mai mare bombă non-nucleară în provincia Nangarhar, unde se află jihadiști ai grupării Stat Islamic.

„Aceasta a fost arma corectă pentru ţinta corectă”, a declarat generalul John Nicholson la o conferinţă de presă de la Kabul.

Bomba MOAB este numită „mama tuturor bombelor” şi conţine aproximativ 10.000 de kilograme de explozibili, fiind cea mai mare bombă non-nucleară lansată de armata americană în timpul unei operaţiuni militare. De asemenea, bomba a fost lansată asupra unor tunele a jihadiştilor Statului Islamic din provincia Nangarhar, situată în apropiere de graniţa cu Pakistan.

Armata a cheltuit până la 170.000 de dolari pentru construirea „mamei tuturor bombelor”, care a ucis 36 de presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, potrivit datelor transmise de autorităţile de la Kabul. Cu toate acestea, gruparea Stat Islamic a dezminţit bilanţul anunţat de autorităţile afgane după lansarea uriaşei bombe MOAB asupra unor presupuse tuneluri ale grupării teroriste din provincia Nangarhar, situată în apropiere de graniţa cu Pakistan.

Între timp, un purtător de cuvânt al ministerului afgan de Apărare a susţinut că lansarea bombei a fost necesară pentru că respectivul complex de tuneluri era extrem de greu de pătruns şi ajungea la o adâncime de 40 de metri în provincia Nangarhar. Atât sătenii afgani, cât şi cei pakistanezi au descris groaza pe care au simţit-o atunci când satele lor au început să se cutremure puternic după lansarea MOAB.

Statele Unite susţin că există între 600 şi 800 de jihadişti ai Statului Islamic în Afganistan, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt concentraţi în Nangarhar.

Cele mai citite

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă