22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPE cere Canadei să elimine vizele pentru români

PE cere Canadei să elimine vizele pentru români

Deputaţii europeni au solicitat miercuri într-o rezoluţie eliminarea cât mai rapidă a obligativităţii vizelor impuse de Canada cetăţenilor români care vor să călătorească în această ţară, scrie NewsIn.

În rezoluţia aferentă summit-ului UE-Canada deputaţii europeni îşi “reiterează îngrijorarea privind faptul că cetăţenilor Republicii Cehe, României şi Bulgariei încă li se cere viză şi solicită eliminarea cât mai rapidă a obligativităţii acestora”.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat că Uniunea Europeană va pleda din nou, în cadrul reuniunii UE-Canada, care va avea loc la 5 mai, la Bruxelles, ca Ottawa să renunţe la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Cehia.

Cele trei ţări sunt singurele din UE faţă de care Canada îşi menţine regimul obligativităţii vizelor. Guvernul de la Ottawa ridicase iniţial vizele pentru Cehia, dar a decis la 14 iulie anul trecut să reintroducă vizele pentru această ţară est-europeană, din cauza afluxului mare de solicitanţi de azil din această ţară, în special romi. Această hotărâre a stârnit proteste atât din partea autorităţilor de la Praga, cât şi la nivelul Comisiei Europene, care a ameninţat că va impune vize cetăţenilor canadieni care nu au paşapoarte diplomatice.

Decizia referitoare la ridicarea vizelor de către Guvernul de la Ottawa este fundamentată pe evaluarea unui set de factori, printre care se numără profilul socio-economic al ţării aspirante, nivelul general de corupţie din ţara respectivă, gradul de securizare a documentelor de călătorie, managementul frontierelor, rata de refuz a cererilor de viză, rata de depăşire a perioadei de şedere legală şi numărul cererilor de azil.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă