13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPatru generali il relanseaza in afaceri pe Sever Muresan: un milion de...

Patru generali il relanseaza in afaceri pe Sever Muresan: un milion de euro incasati pentru case neconstruite

»  Generalii de armata Ion Magdalena, Mircea Chelaru si Dorin Gheorghiu, precum si generalul Ioan Costas, fost ministru al Apararii in Republica Moldova, au acceptat sa fie administratorii unei firme controlate de controversatul Sever Muresan,  girand cu numele lor afaceri imobiliare  de peste 150 de milioane de euro.

»  Cu astfel de giranti,  fostul tenisman Sever Muresan – acuzat de infractiuni financiare in Romania, Elvetia si Franta – nu a avut probleme sa adune avansurile pentru locuinte, in suma totala de circa 1.000.000 de euro. Pana astazi insa, nici una dintre casele promise nu a fost ridicata. Multi clienti incearca acum sa-si recupereze banii prin instantele de judecata.

»  Generalul Chelaru este convins  ca afacerea a fost finantata de o puternica firma americana cu numele pompos "George Washington Financial Company",  condusa de  marele politician american "Jim" Schultz,  fost sef al Federal Reserve din SUA, prietenul fostului presedinte american George Bush senior, firma care s-a dovedit a fi o casuta postala.

Firma Asset Management System, coordonata din umbra de Sever Muresan – om de afaceri cu o biografie plina de dosare penale in Romania, Elvetia si Franta – are ca administratori patru generali, respectiv generalii MApN Ion Magdalena (fost secretar general  al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii), Mircea Chelaru (fost sef al Armatei Romane), Dorin Gheorghiu (fost sef al Armatei a IV-a Transilvania) si Ion Costas (fost ministru de Interne si al Apararii din Republica Moldova). Cei patru generali au acceptat  sa ofere credibilitate afacerilor imobiliare ale lui Sever Muresan exact in perioada in care acesta  era cautat prin INTERPOL de catre  autoritatile judiciare din Elvetia si Franta pentru infractiuni financiare. Generalii au intrat ca administratori in firma Asset Management, controlata de Sever Muresan,  in anul 2005. Dupa doar un an, generalul Magdalena a iesit din afacere.

 

Au ramas insa generalii Chelaru, Gheorghiu si Costas, ale caror nume au fost folosite pentru a se aduna avansuri de circa 15.000 euro pentru fiecare dintre locuintele din proiectele rezidentiale "Solaria" (din cartierul bucurestean  Baneasa) si "Casa Nova" (din Corbeanca – localitate din nordul Capitalei). Asset Management System a adunat, in 2007, avansul de la 100 de persoane, suma incasata ridicandu-se la aproape 1.000.000 de euro. Potrivit contractelor, casele trebuiau finalizate cel tarziu pana la sfarsitul anului 2008, cand beneficiarii urmau sa achite valoarea integral. In functie de suprafata apartamentelor, preturile variau intre  125.000 si 300.000 euro. Insa pana astazi imobilele nu au fost construite. Desi unii dintre clienti si-au cerut banii inapoi, Asset Management nu le-a mai returnat avansurile.

Gelu Voican Voiculescu, avans de 15.000 de euro
Unul dintre pagubiti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul "de frica generalilor", ne-a spus ca  a platit avansul de 15.000 euro pentru ca a avut incredere atat in generalii de armata – administratori ai firmei ASSET –, dar a fost atras si de numele pompos al finantatorului, puternicul grup financiar american. "Cum sa nu crezi intr-o astfel de afacere, cand pe listele de cumparatori, selectati din foarte multi doritori, figureaza  jurnalisti si politicieni, intre care Gelu Voican Voiculescu, care a platit un avans  de 15.000 euro?! Asa ne spunea Maria Anca Zaharescu, directorul firmei Asset Management", sustine unul dintre pagubiti.

Clientii care au vrut sa renunte la proiectul imobiliar nu si-au primit banii inapoi in termenul stabilit prin contract, motiv pentru care au deschis procese de insolventa. Gelu Voican Voiculescu nu figureaza insa intre cei care au deschis proces de insolventa. De ce? Ne-a spus-o insusi Gelu Voican: "Nu am contractat nici o locuinta de la Asset Management, nu am platit nici un  avans". Cu toate acestea, in evidentele firmei Asset Management System, Voican Voiculescu figureaza cu un avans de 15.000 de euro.

Sever Muresan: "Veti raspunde daca implicati numele generalilor"
Sediul firmei Asset Management se afla intr-un imobil de lux din nordul Capitalei, care serveste ca locuinta pentru Sever Muresan. Explicatiile despre greutatile financiare prin care trece firma ni le-a servit Anca Maria Zaharescu, director general. Sever Muresan,  prezent in sediul-locuinta, a refuzat dialogul cu noi, deoarece nu ar avea nici o functie executiva in Asset Management. In schimb ne-a amenintat: "Veti raspunde daca implicati numele generalilor". El ne-a declarat ca nu apare in  firma Asset Management, dar a confirmat ca este reprezentantul firmei americane "George Washington Finacial Company" (GWFC), care detine 99,99% din societatea Asset Management.  Potrivit directorului Zaharescu, firma Asset Management System a fost  infiintata  in anul 2002,  iar "domnul Muresan nu este actionar", ci doar reprezentant al finantatorului.

Asset Management s-a lansat puternic in afaceri abia in 2005, cand generalii Ion Magdalena, Mircea Chelaru, Dorin Gheorghiu si Ion Costas  au acceptat sa fie administratorii societatii. Intamplator sau nu, tot in 2005, firma Asset Management a castigat o licitatie importanta in valoare de circa 100 milioane lei noi, organizata de Consiliul Judetean Hunedoara. Asset Management se obliga sa finanteze 80% din costurile pentru construirea Aeroportului Saulesti si a drumului cu rang de autostrada Santuhalm-Hunedoara. Afacerea a cazut la scurt timp, in urma unui scandal, pentru ca acest grup financiar nu a avut banii pentru a achita  garantia de 3% din cele circa 100 milioane lei noi cat reprezenta investitia. Dupa acest esec din 2005, au urmat proiectele imobiliare "Solaria" din Baneasa si "Casa Nova" Corbeanca.

Varul si ginerele generalului  Abraham, actori ai afacerii
Terenul pentru construirea ansamblului rezidential "Solaria" din cartierul Baneasa  a fost gasit, in anul 2006, de catre o firma a lui Teofil Abraham,  varul fostului sef al Agentiei Nationale Antidrog,  generalul Pavel Abraham. Asa se face ca finantatorul american GWFC s-a asociat cu firma Luna Ate Impex SRL, reprezentata de Teofil  Abraham,  precum si  cu proprietarul acelui teren, Laurent Virgiliu Baican (stabilit in Germania, fost medic al regretatului lider taranist Cornelui Coposu). Potrivit contractului de asociere, Teofil Abraham asigura, in principal, "ansamblul relational", GWFC venea cu finantarea si  cu clientii pentru locuinte, iar  doctorul Baican punea la dispozitie terenul de 27.580,43 mp.
In baza acestei asocieri, in anul urmator, firma Asset Management (care nu era parte in contract!) a inceput incasarea avansurilor de la clienti. Dupa ce doctorul Baican a atentionat asupra acestei nelegalitati, Asset Management a incheiat un acord aditional de impartire a profitului realizat, atat cu doctorul Baican, cat si cu firmele lui Teofil si Gheorghe Mare Abraham (varul, respectiv ginerele generalului Abraham) si cu un alt asociat (Misu Barcan). Dupa  aceea, terenul s-a plimbat  prin acte in mai multe finantari si proiecte imobiliare, iar in anul 2008 doctorul Baican s-a trezit ca membrii familiei Abraham i-au vandut terenul, ca "drept litigios cumparat", unui traficant de droguri care, la randul sau, i l-a propus spre vanzare lui Sever Muresan. Vom aborda in detaliu acest subiect in una dintre editiile viitoare.

Finantatorul american, o casuta postala din Delaware
Proprietarul terenului,  doctorul Baican, spune ca si-a dat seama  abia in  2007 ca GWFC nu era o firma serioasa, pentru ca "nu reusise nici macar sa scoata autorizatiile si avizele necesare constructiilor". Baican a devenit suspicios in momentul in care si-a dat seama ca misteriosul "Schultz", presedintele grupului american de investitii,  este o fictiune. "Nu am reusit sa-l intalnesc niciodata, desi am fost special chemat din Germania de doua ori pentru acest eveniment. Am  insistat sa-l cunosc pe finantatorul proiectului rezidential in care eu bagam un teren  in valoare, pe atunci, de peste 14 milioane euro. Sever Muresan si oamenii lui m-au dus cu vorba mereu. I-am dat de multe ori telefoane acestui Schultz si in SUA, dar am vorbit cu un robot. Am verificat firma GWFC in SUA si asa am aflat ca e o firma-fantoma, un offshore din Delaware", ne-a declarat dr. Baican. In 2007, Baican s-a retras cu terenul din afacere. Sau cel putin asa credea la cea vreme.

Generalul Chelaru: "Prin Schultz, Sever Muresan l-a adus pe Bush la Bucuresti"
Nici generalul Chelaru nu stie prea multe despre acest misterios domn Jim Schultz. Intr-o prima conversatie, generalul Chelaru  ne-a relatat ca "Jim Schultz este un puternic politician american, fost sef al Federal General Reserve din SUA, apropiat de presedintii americani. Prin Schultz, Sever Muresan l-a adus la Bucuresti pe presedintele SUA, George Bush senior,  va amintiti ca a jucat tenis cu Adrian Nastase! Am acceptat sa intru in firma  Asset pentru ca Schultz m-a sunat si m-a rugat sa vin alaturi de Sever Muresan".

In timpul celei de-a doua convorbiri, generalul Chelaru a recunoscut ca nu l-a intalnit niciodata pe misteriosul domn Schultz si nici nu a vorbit direct cu el, ci prin intermediarul Frank Maiorano, actionar cu 0,0039 % la Asset Management.  Generalul a adaugat ca "Maiorano mi-a spus ca Schultz face parte din acelasi grup decident care se intalneste la Fondul Monetar International cu Mugur Isarescu (guvernatorul BNR – n.n.). Va dati seama ca domnul Schultz  e foarte ocupat si nu s-a putut intalni cu noi". Nici generalul Dorin Gheorghiu nu l-a intalnit pe Schultz, nu stie cine este si nici nu-l intereseaza. "Sever Muresan m-a solicitat sa intru in firma si mi-a promis ca deschidem o filiala in Cluj, pentru investitii.  Pana acum nu s-a concretizat nimic. Nu stiu nimic de ce se intampla la Bucuresti si nu ma intereseaza", ne-a declarat generalul Gheorghiu.
Numele marelui politician american invocat de generalul Chelaru este George (nu "Jim") Schultz, fost secretar de stat si fost sef al Trezoreriei. Pana in acest moment, nici Asset Management System, nici "George Washington Financial Company" nu au prezentat dovezi din care sa reiasa ca investitorul american aflat in spatele acestei afaceri ar fi intr-adevar celebrul politician.

Gen. Chelaru: "Sever nu este vinovat"
Atat generalul Chelaru, cat si generalul Gheorghiu  stiu ca Sever Muresan are probleme judiciare in Romania (falimentul Bancii Dacia Felix), Elvetia (spalarea a circa 160 de milioane de dolari proveniti de la Banca Dacia Felix) si Franta (unde, pe langa evaziune fiscala  pentru care a facut noua  luni de inchisoare, Muresan este acuzat si de instigare la omor). Cei doi par insa convinsi de nevinovatia lui Muresan. Potrivit generalului Chelaru, "Sever nu este vinovat. El a fost lucrat atat in Romania, cat si in Elvetia si Franta, de forte ostile Romaniei. S-a dovedit ca nu e vinovat". Mai mult, generalul Chelaru este un sustinator – activ al lui Sever Muresan. Cand Sever Muresan a fost extradat catre Franta pentru a executa o condamnare pentru evaziune fiscala, generalul Chelaru, alaturi de alti "fani", a semnat o petitie de gratiere inaintata presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy.

Anca Zaharescu: "Vor primii banii cand vom incasa"
Directorul firmei Asset Management, Anca Zaharescu, sustine ca s-a intrat in imposibilitate de plata deoarece "e criza", iar banii incasati de la clienti au fost investiti in cumpararea terenului si in obtinerea autorizatiilor. Ea ne-a asigurat ca,  pana la urma, ansamblurile imobiliare vor fi realizate, "dar trebuie rabdare", iar clientii care au renuntat isi vor primi banii "pe masura ce avem incasari".

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă