16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPasat - o afacere dubioasa

Pasat – o afacere dubioasa

Luni, 8 iulie, printr-o decizie a Curtii de Apel Chisinau, a fost achitat si pus in libertate Valeriu Pasat, ex-ministru al Apararii si fost director al Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova (prescurtat: SIS). Meandrele acestui caz – cele aflate la vedere – au fost destul de bine mediatizate de presa romaneasca. Reamintesc, totusi, datele acestei afaceri, pentru a se intelege imensa cacealma pe care o ascunde.
Valeriu Pasat a fost arestat la 11 martie 2005, in Aeroportul Chisinau, cand tocmai debarca dintr-un avion de Moscova. Se intampla in toiul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2005. Pe atunci, Voronin se dadea "portocaliu", iar autoritatile moldovene – lucru de neconceput in cazul unui partid comunist rusofil – adoptasera un ton extrem de critic fata de Rusia, mergand pana la sechestrarea, timp de o saptamana, in Gara Chisinau, a unui tren cu observatori electorali din CSI. Pasat, aflat pe atunci in post de consilier al lui Anatoli Ciubais, presedintele concernului energetic rusesc RAO EAS, venea sa se alature blocului "Moldova Democrata" (BMD), declarat in opozitie fata de guvernarea comunista. Mai devreme, acelasi Pasat participase la un pretins congres anti-Voronin "al diasporei moldovenesti din Rusia", alaturi de Dumitru Braghis, unul dintre liderii BMD. Fusese o actiune inspirata, in mod clar, de autoritatile de la Moscova. Odata retinut la Chisinau, Pasat a fost acuzat de abuz in serviciu si de comercializarea frauduloasa, catre Statele Unite, a unor avioane MIG-29 si a unor sisteme de lansatoare "Uragan", in 1997, pe cand era ministru al Apararii – tranzactii care au prejudiciat statul cu 55 mil. dolari. Pasat a fost gasit vinovat si condamnat la 10 ani inchisoare in chestiunea MIG-urilor si la 5 ani pentru vanzarea sistemelor "Uragan". In februarie 2006, condamnatul s-a mai ales cu alte doua capete de acuzare: "uzurparea puterii de stat" si "pregatirea unui omor in vederea comiterii altei infractiuni". In primul caz era vorba de instrumentarea unui puci antiguvernamental, in perioada alegerilor din martie 2005, in celalalt – de planificarea asasinarii lui Iurie Rosca, liderul PPCD, cu scopul provocarii unei revolte populare anticomuniste. Valeriu Pasat a respins toate acuzatiile si s-a declarat o victima politica a presedintelui Vladimir Voronin. In octombrie 2006, judecata i-a redus lui Pasat termenul de detentie pana la 5 ani, constatand ca acuzatiile de comercializare ilegala a avioanelor nu au fost dovedite, iar acum doua zile, cum spuneam, l-a pus in libertate. Dosarele privind "lovitura de stat" planificata de Pasat si "tentativa de asasinat politic" probabil isi mai aduna probele, dar, dupa cate se pare, vor ramane sub sigiliu.  
De ce? Explicatia este pe cat de simpla, pe atat de cinica. Soarta lui Valeriu Pasat a facut obiectul unui troc politic sau poate mai rau: al unui santaj explicit din partea Rusiei la adresa presedintelui Voronin. Eliberandu-si un inamic personal, pe care era decis pana de curand sa-l "ingroape" fara mila, liderul de la Chisinau si-a pus semnatura pe actul de capitulare in fata Kremlinului. Ceea ce ne face sa presupunem ca Republicii Moldova i s-a pecetluit deja viitorul: Transnistria va reveni sub asa-zisa jurisdictie a Chisinaului, iar noul stat, astfel reunificat, va fi plasat pe orbita geopolitica a Rusiei, luandu-si adio de la Europa… Daca o fi asa sau altfel vom vedea. Ce putem spune cu certitudine este ca cea mai sifonata din aceasta istorie, cu iz de vendeta siciliana, iese justitia moldoveana, care ar trebui sa-si faca urgent o transfuzie de demnitate si simt al rusinii.
Cazul s-a incheiat, dar raman cateva intrebari esentiale legate de identitatea fostului condamnat. Cine este, in realitate, Valeriu Pasat? Cu ce misiune descindea la Chisinau in februarie 2005, in ajunul alegerilor parlamentare? si inca mult inaintea acestor evenimente: cum ajunge un fost ministru al Apararii, tot el si ex-prim-securist al Republicii Moldova – persoana aflata, cum se obisnuieste pretutindeni in lume, o buna perioada de timp, sub consemnul secretului de stat –, deci cum ajunge un asemenea demnitar in serviciul marelui concern energetic RAO EAS, una dintre principalele parghii de influenta politico-economica, de sorginte kgb-ista, ale Moscovei asupra statelor din "strainatatea apropiata"?
Fiti de acord, povestea ar fi cu adevarat captivanta daca acest "thriller" nu s-ar juca pe spinarea unor oameni reali, daca nu ar fi vorba chiar de viata romanilor din Moldova. Ce bine ar fi fost sa nu fi auzit deloc de "personaje" gen Pasat, Voronin sau Smirnov, ce bine ar fi fost sa nu fi asistat la o noua (a cata?) vanzare a Basarabiei, de data aceasta in numele unor averi furate si interese de casta!

Vitalie Ciobanu este scriitor din Chisinau

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă