28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialParlamentul European: “Intensificarea presiunii Rusiei asupra României reprezintă un risc major”

Parlamentul European: “Intensificarea presiunii Rusiei asupra României reprezintă un risc major”

O rezoluţie adoptată de Parlamentul European, pe tema situaţiei de securitate din zona Mării Negre, avertizează că “intensificarea presiunii Rusiei asupra frontierelor estice ale UE, inclusiv asupra României, Poloniei şi statelor baltice, reprezintă un risc major”.

Rezoluţia a fost aprobată joi, la propunerea europarlamentarului român Ioan Mircea Paşcu – fost ministru al Apărării Naţionale.

Textul aprobat de Parlamentul European avertizează că Rusia derulează un “proces de militarizare pe termen lung” în zona Mării Negre. În această situaţie, Occidentul trebuie să continue “politica de descurajare, ca parte a reasigurării strategice necesare pentru membrii estici ai NATO şi UE”.

Citeşte şi: Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război

Parlamentul European subliniază că nu recunoaşte anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă şi îşi reafirmă angajamentul faţă de “independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite”.

Eurodeputaţii remarcă faptul că ocuparea peninsulei Crimeea “a determinat o schimbare semnificativă a peisajului strategic din bazinul Mării Negre şi din zona adiacentă”.

Concret, “Rusia a câştigat o platformă de lansare foarte importantă atât către vest (Balcanii, Transnistria şi gurile Dunării), cât şi către sud (regiunea estică a Mediteranei), unde Rusia şi-a stabilit un grup operativ naval permanent. Anexarea ilegală a Crimeii oferă Rusiei un «Kaliningrad de sud», un alt avanpost în vecinătatea imediată a NATO”.

Europarlamentarii iau act de faptul că Rusia îşi extinde şi îşi modernizează flota din Marea Neagră. Planurile Rusiei se referă la dotarea cu şase noi submarine diesel de tip Rostov pe Don şi cu şase noi fregate de tip Amiral Grigorovici. Rusia s-a dotat deja cu rachete anti-navă, cu o rază de acţiune de 600 de kilometri, care pot ajunge până la strâmtoarea Bosfor.

În plus, după triplarea numărului de aeroromuri din Crimeea, avioanele de luptă ruse controlează aproximativ trei sferturi din spaţiul aerian al bazinului Mării Negre, iar  “bombardierele cu rază lungă de acţiune capabile să poarte rachete de croazieră şi avioanele de recunoaştere care operează aproape de ţărmurile vestice ale Mării Negre pot pătrunde adânc în Europa Centrală”.

În acest context, Parlamentul European invită Franţa să abandoneze “fără echivoc şi definitiv vânzarea de nave de asalt amfibiu către Rusia” – făcând aluzie la navele portelicopter de tip Mistral.

Citeşte şi: Rusia a pierdut definitiv navele portelicopter Mistral

Parlamentul European subliniază că bazinul Mării Negre este “o componentă cheie a securităţii euroatlantice”.

Din acest motiv, NATO ar trebui “să îşi păstreze superioritatea navală şi aeriană generală în bazinul Mării Negre şi să-şi menţină capacitatea de a monitoriza această regiune”, “să continue să îşi dezvolte capabilităţile de apărare cibernetică şi de apărare antirachetă, inclusiv în regiunea Mării Negre, şi să elaboreze planuri operative pentru descurajarea şi contracararea războiului asimetric şi hibrid”.

Citeşte şi: Distrugătorul USS Ross, care le dă emoții rușilor, rămâne în Marea Neagră. Vezi scopul misiunii

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă